Lencsefőzelék sült sonkával

Lencsefőzelék sült sonkával

Ismerős lehet a gondolat, de ez egy „turbó” változat, amitől eloszlik majd minden menzahangulat. A megmaradt sonkát húsvét után ültessük egy egészen más köntösbe most!

Úgy tűnik, hogy percek alatt elröppent az idei húsvét, pedig mennyit készülődtem rá. Igaz, a születésnapom is pont erre a napra esett, így talán az izgalom még nagyobb volt és ezáltal az ételsor is. Ahogy a boltokat jártam még az utolsó pillanatokban egy-egy hiányzó kellékért, feltűnt, hogy alig maradt szinte áru. Volt ahol tojás vagy már épp sonkahiány volt. Akkor viszont hova tűnt ez a sok finomság? Minden bizonnyal ennyit nem bírunk megenni, ezért többek hűtőjében lapulhat még a fele. Így alakult ez nálunk is, de ebben semmi furcsaság nincs, olyannyira, hogy már hétfőn elkezdjük tervezni az ezzel kapcsolatos menüt. Nagyon régóta ennék egy jó lencsefőzeléket. Imádom a hagyományos ízeket, sőt, én még a finom menza menüt is, de a lencse az, amiről azonnal eszembe jut egy kis keleti ízkavalkád. A család nem volt azonnal vevő rá, de egy lehetőséget kértem, megkaptam és meglepődtek. Egy kis tejszín, paradicsom a lencsében és méz a sonkán, komoly duettet énekelnek a tányéron.

 

Bevásárlólista:

250 g lencse

500 ml víz a főzéshez

1 kk tengeri só

1 kk cukor

fél kk őrölt bors

75 ml sűrített paradicsompüré

2 kk kurkuma

2 szál újhagyma

3 gerezd fokhagyma

4 ek olaj

200 ml tejszín (30%)

500 g főtt, füstölt sonka a sütéshez

3 ek méz

 

 

Elkészítés:

1. A lencsét előtte 30 percre, háromszor annyi meleg vízbe, mint a lencse, beáztatjuk.

2. Egy vastagabb falú edényben 2 ek olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk az összes fűszert és ráöntjük a leszűrt lencsét. Felöntjük fél liter vízzel és puhára főzzük kb. 20 perc alatt. Ekkor hozzáadjuk a paradicsompürét, a tejszínt és nagyon lassú tűzön még 30 percig főzzük fedő alatt.

3. A sonkákat 1 cm vastagra szeleteljük és 2 ek olajon mindkét oldalát lepirítjuk magas lángon, a legvégén lelocsoljuk picit mézzel és még rásütünk 1-1 percet, így lesz ropogós, ízes.

 

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×