Lengyelország és Magyarország nem lennének ugyanazok egymás nélkül

Lengyelország és Magyarország nem lennének ugyanazok egymás nélkül

Lengyelország és Magyarország nem lennének ugyanazok egymás nélkül, nem tudnának megmaradni annak, amik a jövőben is lenni szeretnének - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a varsói szejmben, miután magas lengyel állami kitüntetést vett át.

Az Andrzej Duda lengyel államfő által "a lengyel-magyar együttműködés és baráti kapcsolatok fejlesztésében tanúsított kimagasló érdemekért" odaítélt Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjét Marek Kuchcinski lengyel házelnök adta át az Országgyűlés elnökének kétnapos lengyelországi látogatása első napján.A kitüntetést megköszönő beszédében Kövér László a magyar-lengyel történelmi párhuzamokat áttekintve leszögezte: a magyar-lengyel barátság "nemcsak közép-európai, hanem európai, sőt talán világviszonylatban is különlegesnek, egyedülállónak számít". Hangsúlyozta: "Lengyelország és Magyarország, lengyelek és magyarok nem lennénk ugyanazok egymás nélkül".

Egymás támogatása nélkül "megmaradni sem tudunk annak, amik pedig a jövőben is lenni szeretnénk: múltunkra büszke, hagyományainkat és keresztény kultúránkat őrző, másokkal az egyenjogúságon és egyenrangúságon alapuló együttműködésre kész, de önazonosságunkat, szabadságunkat és függetlenségünket megtartó nemzetek" - húzta alá a házelnök.

Marek Kuchcinski laudációjában Kövér Lászlónak a lengyel-magyar parlamenti együttműködésben szerzett érdemeit méltatta, többek között azt, hogy lelkes támogatója volt a tavaly ünnepelt lengyel-magyar szolidaritás éve meghirdetésének. "Ma elmondhatjuk, hogy Kövér László házelnök úr Lengyelország nagy barátja" - jelentette ki Kuchcinski.

A kitüntetésátadás előtt Kövér László, Marek Kuchcinski, valamint Stanislaw Karczewski lengyel felsőházi elnök stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá, mely többek között a parlamenti elnökök közötti szoros együttműködést, a nemzetközi parlamenti fórumokon való közös fellépést is rögzíti.

A parlamentek közötti kapcsolatok "nem attól válnak stratégiaivá, hogy ezt a dokumentumot aláírjuk, ez a megállapodás tulajdonképpen csak rögzíti a valóságos helyzetet" - értékelte az aláírást megelőző felszólalásában az Országgyűlés elnöke.A megállapodás azt a közös szándékot fejezi ki, hogy a lengyel és a magyar parlamentközi együttműködést "ilyen szoros módon, ahogy ezt eddig is tettük, a jövőben is fenn tudjuk tartani" - hangsúlyozta Kövér László, megjegyezve: több év óta dédelgette a stratégiai partnerség gondolatát.Stanislaw Karczewski kiemelte, hogy a dokumentum újabb lépést jelent a lengyel-magyar együttműködés szorosabbá tétele felé. Azt a célt szolgálja, hogy Lengyelország és Magyarország erősödjenek, erősödjön a közép-európai térség, az Európai Unió - hangsúlyozta. "Együtt akarjuk keresni az európai válságból kifelé vezető utakat" - húzta alá, megemlítve a visegrádi együttműködés fontosságát is.

A megállapodás értelmében a parlamenti elnökök minél gyakrabban találkoznak majd, véleményt cserélnek, és tájékoztatják egymást a törvényhozásban elfogadott dokumentumokról - fejtette ki a lengyel szenátusi elnök.

 

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×