Lengyelországban jelentősen visszaesett a születések száma

Lengyelországban az idei első félévben csaknem 16 ezerrel kevesebb gyerek született mint egy évvel korábban - jelentette a Dziennik Gazeta Prawna című újság a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adataira hivatkozva.

Az adatokból kitűnik, hogy a 2010-es évtől kezdve - amikor hat év után először újra csökkent a születések száma - évről évre kevesebb gyermek születik a 38 milliós országban. Az idei első félévben már negatívra fordult a mérleg: 192,2 ezer születést és 194,2 ezer halálozást regisztráltak. A fogyás egyelőre nem jelentős, 2 ezer fős, de nem látszik valószínűnek, hogy a második félévben javulna a helyzet.

Lengyelországban először 2002-ben haladta meg a halálozások száma a születésekét. Az abban az évben születettek száma - 353,8 ezer - csaknem 6 ezerrel volt kevesebb az elhalálozottakénál (359,5 ezer). 2003-ban még rosszabbra fordult a helyzet, a fogyás 14 ezerre nőtt. Azután pár évig ismét növekedett a születések száma, a demográfusok egy része már "baby boomot" kezdett emlegetni.

Szakértők szerint a bizonytalan gazdasági helyzet, a fékeződő gazdasági növekedés és a megfelelő családpolitika hiánya okozza a születések újbóli visszaesését.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×