Lenyűgöző estével nyílt meg az EYOF - fotókkal

Lenyűgöző estével nyílt meg az EYOF - fotókkal

Emlékezetes, meghökkentően látványos megnyitóval vette kezdetét városunkban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál.

Lassan hét éve készülünk arra, hogy Magyarországon köszöntsük Európát, hogy Győrben fogadjuk ötven ország legjobb 14-18 év közötti sportolóit és valamennyi kedves vendégünket. Most, a mai nyitóünnepséggel elkezdődik az az izgalmas egy hét, amelyet mindannyian nagyon vártunk - így köszöntötte a a nagyszabású nyitóünnepség résztvevőit Borkai Zsolt polgármester, a szervező bizottság elnöke. Személyes hangon is szólt a versenyző fiatalokhoz. : "Sportolóként magam is tudom, hogy mekkora erőt, mekkora lendületet ad az, amikor jó körülmények között, rengeteg szurkoló előtt, kitűnő ellenfelek ellen mérettetheti meg magát az ember. Büszke vagyok arra, Magyarország első olimpiai multi- sporteseményének, az EYOF-nak lehetünk házigazdái.

Az Európai Olimpiai Bizottság megbízott elnöke úgy fogalmazott: Minden sportolónak joga van arra, hogy büszke legyen országára, és minden országnak joga van arra, hogy büszke legyen sportolóira. Kiemelte, a magyar az egyik legrégebbi olimpiai nemzet, 176 aranyérmet szereztek az olimpiákon, közülük egyet éppen a mellette álló Borkai Zsolt.

Az eseményt hivatalosan megnyitó Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter fejlesztési miniszter kifejtette: „Hazánk számára mindig megtisztelő feladat és szívesen vállalt kihívás, ha házigazdája lehet fontos versenyeknek. Fontos versenyeknek, mint az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, amely az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseménye, az utánpótlás legrangosabb seregszemléje. A hazánkban rendezett bajnokságok sok-sok fiataltszólítanak meg. Egyre többen kezdenek el majd sportolni, egyre többen fedezik fel a mozgás örömét.”

A magyar sportolók - élen Sipőcz Richárd cselgáncsozó a nemzeti lobogóval

Az ünnepség felemelő pillanatai voltak, amikor a jelen nagy alakjai, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgó, Görbicz Anita háromszoros BL-győztes kézilabdázó, Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, kézről kézre adta a fáklyát, míg végezetül a színpadon elhelyezett hatalmas Győr felirat ipszilonjában Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó gyújtotta meg az EYOF lángot.

Az ETO-stdiont megtöltő nézők lenyűgöző ünnepség részesei voltak. Az ünnepi beszédeket megelőző részben a Győri Balett, a Vaskakas Bábszínház, valamint a Győri Nemzeti Színház tánckara átgondolt, rendkívül ötletes, varázslatosan szép, jól fölépített jelenetet, trörténetet adtak elő.

A megnyitó elején egy tökéletes és gyönyörű világba csöppenhettünk, de az idillt egy hatalmas vihar rombolja szét az addig színekben pompázó kocka elveszti színeit, minden fekete-fehérré, boldogból szomorúvá válik. Ekkor vállalkozik a bátor lány a küldetésre, hogy elmerüljön a misztikus világban, és visszaszerezze a színeket.

Főhősünk elsőként az óriások földjére érkezett. A színpadra hat óriásbáb és hatvan táncos varázsolt bazári hangulatot, ahol feltűntek a nemzetek jellegzetes, ismert nótái, s amelyek először káoszt okoztak az órásbábok között. A feszültséget főhősünk oldotta fel, jutalmul pedig visszakapta a piros színt. A lány következő útja, egy víz után sóvárgó színes virágmezőre vezetett, ahol táncosok és artisták keltették életre a mező  lakóit.

A lány itt a kék színt szerzi vissza, hogy aztán egy még különlegesebb helyszínre, a sárgába csomagolt extrém játékvilágba érkezzen. A résztvevők mutatványok közepette vigadtak, “extrémsportoltak”, táncoltak. Focilabdával dekáztak, kosárlabdával zsonglőrködtek, tőrrel egyensúlyoztak, a BMX-esek, break táncosok, gumiasztalon ugrálók és ugróköteleseket fokozták a hangulatot. Egyszer csak lelassult majd megállt a körülöttük lévő világ, s a játékfigurák energia hiányában lemerültek.

Különleges tudásával ezt az energiát adja vissza főhősnőnk, visszaszerezve a sárga színt is. A hazatérés újra elhozza a boldogságot és a színeket e varázslatos világba, hogy a hatalmas kocka látványos módon rendeződjön eredeti állapotába, s helyreálljon a tökéletesség.

A műsor ünnepi beszédeket követő részében oldódott a feszes, de rendkívül pontos dramaturgia, a könnyebb műfajok képviselői jutottak szóhoz, hanghoz. Színpadra álltak Magyarország legkülönlegesebb tehetségkutató műsorának sztárjai, a virtuózok és színpadra lépett a Kerekes Band is.A magyaros dallamok után következett a fiatalok egyik kedvence a The Biebers, a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos dalának szerzője és előadója, Itt és Most dalával. A magyar előadók után egy igazi világsztár következett, aki óriási bulit varázsolt az olimpiai esemény megnyitójából. Az EYOF rangját jól mutatja, hogy Steve Aoki boldogan és nagy örömmel vállalta el a felkérést, japán-amerikai zenészként sem akart kimaradni az európaiolimpiai eseményből. Stevet a világ egyik legsikeresebb DJ-eként tartják számon, aki az EYOF korosztályának is nagy kedvence. Közismert róla, hogy óriási show-t csinál, és ez vasárnap este sem volt másként.

A megnyitó egyik különlegessége volt, hogy a jelenlévők nem csupán passzív nézői, hanem aktív részesei is lehettek az eseményeknek. A program elején kiosztott speciális karkötők segítségével maguk is hozzájárulhattak a lenyűgöző látványhoz. Hol vihart produkáltak, hol a jelenetek hangulatához illeszkedő színbe burkolták a lelátót, hol pedig az egyes nemzetek zászlóit jelenítették meg stadionnyi méretben.

Villámvélemények  megnyitóról

Az ünnepségről kiérkező fiatalokat nem volt könnyű megszólaltatni, mert vezetőik a késői időpont miatt mielőbb próbálták a szálláshelyükre irányítani őket. Néhány rövid megjegyzésre azért futotta az idejükből.

Német lány: Fantasztikus este volt. El sem hiszem, hogy miattunk ekkora ünnepséget szerveztek

Litván fiú: Szuper volt. A légtornász lánytól autogramot kértem, de nem volt ideje rá. Nem tudtok segíteni?

Olasz fiú: A lángtól meghatódtam, főleg, amikor a botos bácsi vitte. Most már tudom, kicsoda ő. (Palotai Károlyra gondolt a fiú - a szerk)

Cseh lány: Ha minden nap ilyen lesz, maradok még egy hetet.

Dán lány: Nem voltam még Magyarországon, de egy életre megjegyzem, főleg, ha jól szerepel a csapat.

Holland lány: Hú, nagyon komolyan vették a magyarok a megnyitót. El vagyok ájulva.

Román lány: Aoki a kedvencem, most élőben is láthattam.

Fotó: Káldy Ákos - EYOF2017

EYOF

Csatolt galéria: EYOF-megnyitó
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×