Lepke, vagy pillangó

Lepke, vagy pillangó

Sokat gondolkodtam, írjak-e cikket e heti témánkról, amit lehetetlen érinteni a latin elnevezések és egyéb szakkifejezések nélkül, viszont ott volt az elkészített gyönyörű fényképanyag, és mégiscsak alapvetően ismeretterjesztéssel foglakozó rovatot szerkesztünk kollégáimmal!

Egyébként is elbűvölő volt Kiss Szilárd, szombathelyi barátom élménybeszámolója a rengeteg expedícióról, ahol ezeket a bámulatos lepkéket gyűjtötte. A fotózás alatt így számos információhoz jutottam, elsőkézből. Ott tudtam meg azt is, hogy mi a különbség lepke és pillangó között.

Minden pillangó lepke, viszont nem minden lepke pillangó! A lepkék (Lepidoptera) az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának utolsóként kifejlődött rendje. A pillangók a lepkék rendjébe, ezen belül a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó család. Általánosságban a pillangók a legnagyobb és leglátványosabb nappali lepkék: nagy, ritkábban közepes termetűek, színesek. Második szárnyuk hátsó szegélye homorúan ívelt, a végén faroknyúlvánnyal. Mindhárom pár lábuk fejlett. Hernyóik fejénél a kitolható villaszerű függelék (osmatherium) az ellenség megzavarását szolgálja; ebből veszély esetén riasztó váladékot bocsátanak ki.

 

 

De térjünk vissza a lepkék rendjére! Méretük meglehetősen változatos: a kifejlett példányok szárnyainak fesztávolsága néhány mm-től 30 cm-ig terjed. Ivari kétalakúságuk (dimorphizmus) a test vastagságára, a szárnyak jellegére is kiterjed. Főleg a felnőtt állapotban nem táplálkozó fajoknál gyakori, hogy a nőstény a hímnél kevésbé mozgékony, az ilyen nőstények szárnya el is csökevényesedhet. Szabadon mozgatható fejük két oldalán egy-egy nagy, félgömb alakú szem ül; sok faj feje tetején még két pontszem is. Két pár szárnyuk alakja és mérete rendkívül különböző; egyes fajok szárnya teljesen hiányzik. A legjobban repülő szenderek (lepkecsoport) szárnya keskeny és hosszú; az első szárny lényegesen nagyobb a hátsónál. Az általában rosszul repülő, inkább csak csapongó nappali lepkék szárnyai szélesek; a két szárny mérete közel azonos. A szárnyakat szőrök, és zsindelyszerűen átfedő kitinpikkelyek borítják: ez az úgynevezett „hímpor”, amiről a rend a nevét kapta – a Lepidoptera szó jelentése: pikkelyes szárnyú.

 

 

Színük széles skálán mozog, ennek fontos szerepe van az udvarlásban. A pikkelyek nemcsak pigmentáltak, de vastagságuktól és elrendeződésüktől, sűrűségüktől, finom lemezes vagy rácsos szerkezetüktől függően különböző fizikai színeket produkálnak. Ezt elősegítik a pikkelyekben található különféle kutikuláris képződmények. A fizikai és kémiai színek kombinációi egyes fajokat rendkívül dekoratívvá tesznek. Ha lekopnak róla a pikkelyek, a szárny üvegszerűen áttetszővé válik. A lepkék petéket raknak, ebből kelnek ki hernyóik, melyek rendkívül változatosak. Bebábozódásuk után fejlődik ki a lepke, mely a burkot felszakítva megkezdi rövid, de nagyon intenzív felnőtt életét.

 

Szöveg és Fotó: Nagy Ferenc

 

Csatolt galéria: Zooo+ magazin – Lepke vagy pillangó?
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×