Lerakják az NB I. alapjait

Lerakják az NB I. alapjait

A bajnokság téli szünetében a tabella 2. helyén áll az Agrofeed ETO-SZESE a férfi kézilabda NB I/B-ben, úgy, hogy a csapat egy vereség és egy döntetlen mellett nyert kilenc meccset, és a kupában is jól szerepelt. A zöld-fehérek hátránya egyetlen pont a listavezető Vác mögött. Az őszi teljesítményről, a jövőről Auer Károlyt, a klub elnökét kérdeztük.

Milyen tervekkel vágott neki a csapat a bajnokságnak, és ezekből az elvárásokból mi valósult meg az idény első felében?

Az alap elvárás az 1–6. hely valamelyikének megszerzése volt a kezdés előtt, mert szerettünk volna kivárni néhány fordulót, amíg kirajzolódnak az erőviszonyok. Ezután egyértelművé vált, hogy a csapatnak a dobogós helyekért kell harcolnia, akárcsak egy évvel korábban. A lényeg az, hogy mindig ott legyünk a legjobbak között a másodosztályban, folyamatosan tűzben tartsuk a győri férfi kézilabdát, hogy amikor eljön az ideje, bártan álljunk oda, hogy készen állunk az NB I-re.

 

 

Mikor áll készen egy klub, adott esetben az ETO az élvonalra?

Sok mindennek jól kell alakulnia ehhez. Nyilván a megfelelő támogatói háttér elengedhetetlen, hiszen semmi értelme emiatt liftezni az osztályok között, feljutni és azzal a lendülettel kiesni. Ezt bevállalni most még óriási felelőtlenség lenne. Az is fontos, hogy kikkel tudjuk ezt a nagy lépést megtenni. A jelenlegi keretből kevesen tudnák vállalni az NB I-et, úgy gondolom, kellene legalább tíz győri kötődésű játékos, és melléjük igazolni olyanokat, akik beleillenek az elképzeléseinkbe. Először egy olyan évet kell finanszírozni, amelyben az NB I-re készül fel a még másodosztályú gárda. A második évben ezt a keretet kell kiegészíteni, hogy meg is ragadjon a legjobbak között a csapat, és pár éven belül el kell jutni odáig, hogy a játékosoknak vonzó legyen Győrbe igazolni, úgy, hogy játszani akarnak, és tanulni az egyetemen.

 

Hogyan teljesítettek a játékosok, feltűntek-e fiatal tehetségek a rutinos, régi ETO-sok mellett?

Mindössze három pontot veszítettünk eddig, és próbáljuk tavasszal még ezt a teljesítményt is felülmúlni. Nem lesz egyszerű, hiszen hét meccsünk lesz idegenben, és csak négy hazai pályán, a Magvassy Mihály Sportcsarnokban, ahol támogatnak minket a szurkolóink. Deáki István vezetőedző megadja a lehetőséget a tehetségeknek a bizonyításra, ezt az eddigi edzőmeccseken is láthattuk. Kovácsovics László, Kőhalmi Dani, Schneider Miki régi, igazi ETO-szívű kézilabdázók, tőlük mindenki sokat vár, mellettük méltó utód lehet Győri-Dani Dávid. Czene Dávid egyre bátrabban játszik. Lakosy Máté a jobb szélen Iváncsik Tamás távozásával több lehetőséghez jut, benne van a srácban az X-Faktor, bízunk benne, hogy a rutinos Papp Márkkal megoldják ezen a poszton a feladatot. Átlövő-irányító poszton Vékony Bence bevált, kicsit több vagányság kell tőle, és minden rendben lesz, Szabó András a rutin, sokat jelentettek a góljai, többször volt húzóembere az együttesenek. Reméljük, a lövők közé rövidesen jó formában tér vissza Pordán Gábor is. Molnár Renátó beállóként a jövő reménysége, neki kicsit higgadtabban kell játszania, Bella Viktor és Goór Kristóf a két alapember itt egyelőre. Irányítóban Sokoray Ádám már támadásokban is felnő ahhoz a szinthez, amit korábban védekezésben teljesített, Farkas Benedek a jövő embere. A bal szélen Paár Olivér jelenti az állandóságot, a tapasztalatot, Hollós Peti pedig felveheti vele a versenyt. Kapus poszton Nahaj László és Pulai Dávid mellett már ott kopogtat a felnőttcsapat ajtaján a 18 éves Décsi Gábor, aki a felkészülési meccseken is jól védett.

 

 

Egyetlen játékos távozott abból a keretből, amellyel kezdte a bajnokságot az ETO-SZESE. Mi történt Iváncsik Tamással?

Egyszerűen nem egyeztek az elképzeléseink, és így elköszöntünk egymástól, további sok sikert kívánunk Tominak. Egyelőre mi nem tartunk ott, mint a Veszprém vagy a norvég Elverum, ahol Tamás az elmúlt években játszott.

 

Szóba került a klub utánpótlásbázisa. Kik lehetnek azok, akiknek a nevével találkozhatunk a jövőben a felnőttmezőnyben?

Remek szakmai stáb dolgozik a fiatalokkal, hiszen a különböző korosztályos csapatokkal Rosta Miklós, Nahaj Laci, Horváth János foglalkozik, az NB II-es csapattal pedig Pauer Zoltán. Nála játszhatnak majd azok a tehetségek, akiket be akarunk dobni a felnőttek közé, hogy kicsit szokják a pofonokat, erősödjenek. De Ridder Robert, Hoffmann Bálint, Vidéki Roland, Mátés István, Juhász Levente, Kadocsa Botond, Lukács Botond, Nagy Martin és Csala Kristóf tartozik a legnagyobb reménységeink közé. A sor elejére kívánkozna Varga Dominik neve, sajnos ő már nem lehet közöttünk. Jövőre vele kezdődhetett volna azon fiatalok névsora, akik felkerülnek az első csapathoz. Annak idején nálunk kezdte beálló poszton a válogatott Bánhidi Bence, az ifjabb Rosta Miki és Vajda Huba is. Kivételes tehetségek, Dominik is az volt, ráadásul óriási munkát tett bele abba, hogy még jobb legyen a pályán.

 

 

A győriek NB I/B-s csapata utolsó hazai felkészülési mérkőzésén a PLER Budapest csapatát látta vendégül február 1-jén a Magvassy-csarnokban. A zöld-fehérek szoros küzdelemben győzték le a PLER-t, a meccs 27–26-os végeredménnyel zárult. Még egy edzőmérkőzés vár a fiúkra, február 7-én Budaörsön a Budai Farkasok ellen lépnek pályára. Február 16-án lesz az első tavaszi forduló Veszprémben.

 

Szerző: Nagy Roland

Fotó: Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×