Lesz új híd, zajlanak az előkészületek

Lesz új híd, zajlanak az előkészületek

Új út fogja összekötni Győrben az 1-es és a 14-es számú főutakat, a projekt keretében híd is épül majd. A mikorról még nem beszélhetünk, az biztos, sok víznek le kell folynia a Mosoni-Dunán az első kapavágásig.

A napokban több portál is hírül adta, hogy új híd épül Győrben. A Győr+ megkereste a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t, hol tart most az ügy. Hideg András kommunikációs igazgató elmondta, a kormány a Modern Városok Program keretében még 2017. április 28-án együttműködési megállapodást kötött az önkormányzattal a város további fejlődése és megújulása érdekében, amelyben a Győr belső keleti elkerülőút megépítése is szerepel. A tanulmányterveket és a környezetvédelmi tervet Győr elkészítette. A nyomvonalra vonatkozó környezetvédelmi eljárás folyamatban van.

A NIF Zrt. közbeszerzést jelentetett meg a napokban (pontosan március 12-én ) „Győr, 1. sz. főút és a 14. sz. főút között a belső keleti elkerülő út hiányzó szakaszának – mely tartalmaz egy új Mosoni-Duna-hidat – engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítése és az építéshez szükséges engedélyek megszerzése” címmel. A tervező kiválasztására vonatkozó sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatás után, várhatóan 2019 szeptemberében kerülhet sor a szerződéskötésre. A NIF szerint első ütemben a szerződéskötést követő kilencedik hónapra kell elkészíteni az engedélyezési terveket a nyertes ajánlatadónak.

Hideg András rámutatott, a megtervezendő, új – megközelítőleg 3 kilométeres – nyomvonalú útszakasz Győr észak-dél közlekedési főtengelyének hiányzó szakasza, amely az 1. számú főutat (Ipar utca meghosszabbításában) a 14. számú főúttal köti össze. Az út az 1-es főút és az új Bácsai út – új nevén Bárka utca – közötti kb. 1,27 kilométer hosszú részen 2x2 sávos lesz, benne egy új, 2x2 sávos Mosoni-Duna-híddal (a híd tervezett legnagyobb támaszköze kb. 110 méter). Ez a szakasz a már meglévő körforgalomba csatlakozik majd be. A hídon biztosított lesz a kerékpáros és gyalogosforgalom is. A tervek szerint az új Bácsai út (Bárka utca) és a 14-es főút közötti rész 2x1 sávos lesz, s kb. 1,65 kilométer hosszú. Az Ipar utca és az 1-es főút csomópontja jelzőlámpás turbó körforgalom, a 14-es főúti csomópontban pedig körforgalom lesz.

 

Szigethy Teodóra

Nyitóképünk a 2018 márciusában átadott Győr keleti elkerülő útjának Mosoni-Duna hídjának betolásakor készült

Illusztrációnk szerkesztőségünk által készített vázlatos térkép, nem a nyomvonalat ábrázolja

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×