Líbia lezárta partjait a külföldi mentőhajók előtt

Líbia lezárta partjait a külföldi mentőhajók előtt

Olaszországot követően Líbia is keményen fellép a menekülteket segítő nem kormányzati szervezetek (NGO) ellen, az észak-afrikai állam haditengerészete csütörtökön bejelentette, hogy a helyi hatóságok külön engedélye nélkül külföldi hajók nem léphetnek be part menti vizeire, abba az övezetbe, amelyet a migránsok "keresésére és mentésére" alakítottak ki.

 

A líbiai hatóságok nem pontosították a szóban forgó övezet kiterjedését. A haditengerészet szóvivője Tripoliban közölte: az intézkedés “világos üzenet mindazok számára, akik nincsenek tekintettel Líbia szuverenitására, és nem mutatnak tiszteletet parti őrsége, illetve haditengerészete iránt”. Hozzátette: kifejezetten azon NGO-kra vonatkozik ez a szabály, amelyek illegális bevándorlókat mentenek, és humanitárius akciókat akarnak végezni.

A káoszba süllyedt Líbia területéről számos afrikai migráns próbál embercsempészek segítségével a Földközi-tengeren át az Európai Unió területére jutni.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az idén több mint 111 ezer illegális bevándorló érkezett az EU-ba a Földközi-tengeren keresztül. Mintegy 2370 ember vízbe fúlt az átkelés közben.

Fotó: Handout / Reuters

MTI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×