Déltől használható az Árpád parkolóház

Déltől használható az Árpád parkolóház

Már az adventi időszakban nagy segítség, hogy megnyílik az Árpád út 44. szám alatti, kétszáz férőhelyes parkolóház, amely a belváros parkolási nehézségeit enyhíti.

Az önkormányzat számos beruházással igyekszik segíteni a közlekedést, a megnövekedett győri gépjárműforgalom dinamikus levezetését. Saját forrásból, állami támogatással és az uniós pályázati lehetőségekkel új utak, csomópontok épültek, és parkolóhelyek létesülnek” – nyilatkozta a pénteken a hivatalos átadón Borkai Zsolt polgármester. Kiemelte, a parkolóház adventi átadása azért is fontos, mert ilyenkor még fokozottabb a parkolási igény, de persze a 205 új parkolóhely az év minden szakában nagy segítség az itt élőknek, dolgozóknak, kereskedőknek, a belvárosba érkezőknek.

 

Borkai Zsolt polgármester

 

„Folyamatosak a fejlesztések Győrben, minden városrész fejlődik és fejlődni is fog a jövőben” – mutatott rá Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő hozzátette, ez a beruházás is párhuzamba vonható a kultúrával, hiszen az új parkolóház földszintjén 223 négyzetméteren épült egy balett próbaterem.
„Hiánypótló beruházás valósult meg a Belvárosban, hiszen 205 új parkolóhelyet adhatunk át a Győrieknek. Fontos volt számunkra, hogy adventre elkészüljön és ezzel is segítsük a belvárosi közlekedést” – mondta el Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, tavasztól az elektromos töltőállomásokat is használatba vehetik. Az épület felső szintjén létrehoztak egy zöldtetőt, ahol 5000 növényt ültettek el.

 

 

A nyolcezer négyzetméteres parkolóházba mindkét csatlakozó utcáról adott a behajtási lehetőség a földszinten, kijárata pedig az Árpád utca felé nyílik. Az épületet gyalogosan az Árpád úti oldalon lehet megközelíteni, két felvonóval és egy lépcsőházon keresztül érhetők el a különböző szintek. A pince plusz ötszintes épület, amely a West Hungária Bau Kft. és az Euro Generál Zrt. konzorciumában valósult meg.

 

 

A parkolóház főbejárata az Árpád út felől található ki- és bejárati lehetőséggel. A parkolóházból kikanyarodni az Árpád útra jobbra (az Árkád felé) és balra (a Teleki út felé) egyaránt lehet. A parkolóháznak van egy, a főbejárattól különválasztott bejárata is, ez a Teleki út felőli homlokzatnál található, mely a Szent István út felől közlekedők számára áll rendelkezésre, így nem kell a Teleki út–Árpád úti jelzőlámpát igénybe venni a behajtás alkalmával. A házban a parkolás az ünnepi időszakban óránként száz, míg január 2-től kétszáz forint lesz.

 

 

 

A projekt részeként átalakították a Teleki utca–Árpád út kereszteződésében lévő jelzőlámpás csomópontot. Így lehetővé vált a Teleki utcában a színház épülete felől érkezők számára a balra kanyarodás az Árpád út felé. A Szent István útról érkezők a Teleki utcáról – ahogyan eddig – jobbra, kis ívben bekanyarodhatnak az Árpád útra.
„A fejlesztés a „Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben” című Széchenyi 2020 projekt keretében valósult meg, kétmilliárd forintos pályázati támogatással. A balett-terem építéséhez az önkormányzat 186 millió forintos önrészt biztosított.

 

 

A parkolóház üzemszerű működésekor a behajtásnál a sorompók melletti automatából jegyet kell húznia az autósoknak. A beállók felett piros vagy zöld fények jelzik a foglalt vagy szabad helyeket. A parkolóházban rendszámfelismerő rendszer működik, a díjfizetést követően kihajtáskor a sorompó automatikusan felemelkedik. Amennyiben ez nem történik meg, a járművezető a sorompó melletti automatába csúsztatja a jegyet, melyet a készülék elvesz, és a sorompó kinyílik. Gázüzemű, illetve 210 centiméternél magasabb járművel a parkolóházba behajtani tilos!

 

A videót az Árpád parkolóházat tervező TSPC Kft. készítette

 

 

 

Munkatársainktól
Fotó: O Jakócs Péter, Marcali Gábor

Csatolt galéria: Átadták az Árpád parkolóházat
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×