Ma is szükség van a bátorságunkra, a hazaszeretetünkre, a rendíthetetlenségünkre

Ma is szükség van a bátorságunkra, a  hazaszeretetünkre, a rendíthetetlenségünkre

Október 6-án, a tizenhárom aradi vértanúra emlékezünk, ugyanezen a napon Pest-Budán kivégezték gróf Batthyány Lajost (1807 - 1849) Magyarország első miniszterelnökét, aki a győri bencés gimnázium diákja volt 1819/1820. tanévben. A győri megemlékezést, koszorúzást pénteken délelőtt a Batthyány téri emlékoszlopnál tartották.

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc vértanúira emlékező ünnepségen dr. Fekete Dávid apolgármester beszédében így fogalmazott:: október 6-a egyrészt egy szomorú ünnep, a kivégzett aradiakra és szintén kivégzett gróf Batthyány Lajosra emlékezünk, a szomorúság mellett azonban a büszkeség érzése is felerősödik ilyenkor az emberben, hiszen ők olyan példát mutattak bátorságból, hazaszeretetből, hitből és rendíthetetlenségből, amely még ma is példaértékű. Általuk több lett a magyar nemzet, haláluk szörnyű és tragikus, de semmiképp sem hiábavaló, mert emléküket örökre megőrizzük, tetteik örökre igazodási pontként szolgálnak a számunkra, s tudat alatt is formálja világlátásunkat.

 

Az alpolgármester emlékeztetett, a forradalmat leverték, de már semmi nem lehetett többé úgy, mint annak előtte, így volt ez 1956-ban majd 1989-ben is. Mivel a szabadságot nem örökbe kapjuk, azért folyamatosan tenni, küzdeni kell érte, mert ha elkényelmesedünk, az igaztalan túlerő ma is elveheti szabadságunkat - hangsúlyozta a politikus.  Ezért kell ma és mindig küzdenünk, ezért van szükség a bártorságunkra, hazaszeretetünkre, hitünkre és rendíthetetlenségünkre.

Az alpolgármester kiemelte, ma is a határozott értékrend, a szilárd álláspont a fontos, hiszen elsősorban saját magunknak és a saját lelkiismeretünknek kell megfelelnünk, a saját nemzetünk érdekeit kell szem előtt tartanunk. Ezt tették az Aradon hősi halált halt magyar tábornokok is, lelkiismeretüknek megfeleltek, nemzetüket szolgálták, hitüket továbbadták, s bár ők meghaltak, a nemzet önbecsülését megmentették.

 

Fontos, hogy elődeink példáját mindig szem előtt tartsuk, s ne engedjünk a 48-ból. Ahogy Márai fogalmaz: „Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni magatartás!” – zárta emlékező beszédét dr. Fekete Dávid.

Az ünnepi műsort adtak a Liszt Ferenc Zeneiskola és a Kazinczy Ferenc Gimnázium növendékei, majd a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait a Batthyány-emlékoszlopnál.

F.G.

fotó: Marcali Gábor

 

Csatolt galéria: Október 6. Emlékező ünnepség
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×