Ma trendi a keresztény értékrend

Ma trendi a keresztény értékrend

Szent László király értékrendje nem idejét múlt, ma is trendi, és annak, aki boldogulni akar, a keresztény értékrend szerint kell élnie - hangzott el Győrben, a Szent László-emlékév megnyitóján.

Győrben, a Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ünnepi szentmiséjével kezdődött el pénteken délelőtt a Szent László-év.

Ünnepi szentmise a székesegyházban

 

Az emlékévet a nemzetpolitikai államtitkárság hirdette meg Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. A szentmisét követően, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Boldog Özséb Színtársulata mutatta be Szent László király énekelt életrajzát, amely az „Értünk támadt fényes csillag, Virág ország gyökerén” címet viseli. A művet Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense állította össze, a hangszerkíséretet Dömény Krisztián népzenész, zeneszerző írta. Közreműködött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke, a budapesti Bartók Béla Konzervatórium, valamint a győri Bartók Gyermekkórus, a Collegium Musicum Jaurinense, a győri székesegyház Palestrina Kórusa és a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda kórusa.

A győri alpolgármesterek a városházi megnyitón

Az ünnepi program a győri Városháza dísztermében folytatódott, ahol Borkai Zsolt Győr polgármestere vendéglátóként köszöntötte az egybegyűlteket. "Városunk nem csak Szent László ereklyéjét, hanem szellemiségét is féltve őrzi, és magáénak vallja, nem engedi a feledés homályába veszni" – kezdte beszédét a polgármester. Szent László nem csak korában, hanem ma is fejjel magasabb mindenkinél - a közkedvelt mondás nem csupán daliás termetére értendő, hanem példás életere is utal.

Győr őrzi Szent László tiszteletét, a körmenet hagyománya például 1763-ra nyúlik vissza, amely ma is fontos esemény városunk életéten. Június 27-én, László napon az egyházi ünnepségek mellett a győri képviselőtestület díszközgyűlést tart és ekkor adják át a Szent László-díjat, amely az egyik legrangosabb kitüntetés. A Szent László-napokon pedig látványos produkciók keretében idézik fel a lovagkort. 2012-ben a Szent László Herma mellett a Szent Jobb is részt vett a körmeneten, így hazánk két kiemelkedő nemzeti ereklyéje előtt is fejet hajthattak a győriek. Idén különleges módon készül a város a lovagkirály ünnepére, melynek célja, méltóképpen tisztelegni Szent László emléke előtt.

 

Veres András megyéspüspök és Borkai Zsolt polgármester

Veres András győri megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet, hogy még két dátum kötődik a Szent László évhez, a szabolcsi zsinat 925-ik, és a herma Győrbe érkezésének 410-ik évfordulója. A püspök felidézte Szent László erényeit, többek mellett azt, hogy uralkodása alatt függetlenséget, önállóságot teremtett nemzetünknek, kialakította az önálló állami struktúrát, és maghatározó hatalommá vált Közép-Európában. Szent király volt, nem csak a magánéletében tartotta a vallás erkölcsi értékeit fontosnak, hanem a közigazgatásban, az ország építésében is, birodalmát az evangéliumi alapokra helyzete. Arra az újságírói kérdésre, hogy ma is aktuális-e az ő értékrendje? Veres András így válaszolt: Nem idejét múlt, ma is trendi, aki boldogulni akar, annak ma is csak az lehet a trendi, ha a keresztény értékrendhez köti életét.

 

Potápi Árpád János államtitkár

A Kárpát-medencei magyarság megerősítésére és a közép-európai országok szoros együttműködésén alapuló sorsközösség vállalására kötelez ma Szent László öröksége - hangsúlyozta Potápi Árpád János a nemzetpolitikáért felelős államtitkár megnyitóbeszédében. A lengyelek, a csehek, a szlovákok, a szlovénok, a horvátok, a szerbek és a magyarok egymásra utaltságát még hangsúlyosabbá teszi a keresztény Európa megőrzése és az annak érdekében kifejtett munka.

Szent László alakja olyan szimbólum, amelyet a közép-európaiság és a visegrádi országok tekintetében is használhatunk, mert ha évszázadok múlva is rajta akarunk lenni a kontinens térképén akkor ezeket a barátságokat ápolni kell - hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Móser Zoltán fotókiállítás megnyitója

Az ünnepi beszédeket követően Gaal Gergely, a Szent László-év Tanácsadó Testületének elnöke megnyitotta Móser Zoltán fotókiállítását a Városháza dísztermének folyosóján. A tizenegy fotó erdélyi, felvidéki és magyarországi templomok azon freskórészleteit ábrázolja, amelyek az egyik legismertebb Szent László-legendát hivatottak elbeszélni saját képi nyelvükön: a magyar lány megmentését a kun vitéztől. A Kárpát-medence Szent László-freskóiról készített fényképsorozatot az emlékév során országszerte és a határon túl is bemutatják.

Az eseményen részt vett mások mellett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

Az év programjai között több konferencia, kiállítások és műveltségi vetélkedő is szerepel. Emellett kiadványok és dokumentumfilm is készül a szent királyról.A szervezők az emlékév keretében minden korosztályt szeretnének megszólítani a preogramokkal. A legkisebbeknek Szent László-kifestőkönyvet készítenek, az iskolásoknak pedig "testet, lelket, szellemet megmozgató" vetélkedőt szerveznek, amelynek nyolc elődöntője egyben egész napos hagyományőrző program is lesz. A verseny döntőjét Nagyváradon tartják júniusban.

Az emlékévre készül el az a dokumentumfilm, amely bemutatja, hogy a kutatók egy ereklye alapján hogyan rekonstruálták Szent László arcát. Emellett Rómában megjelentetnek egy angol-olasz kétnyelvű Szent László-életrajzot is.Az emlékévhez sok civil szervezet, Szent László nevét viselő vagy a kultuszát őrző település, intézmény csatlakozott.

A programok megtalálhatók a Szent László-év Facebook-oldalán.

Földvári Gabriella
Fotó: O. Jakócs Péter - MTI/Krizsán Csaba

Csatolt galéria: Szent László-év megnyitója Győrben
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×