Ma van a balkezesek világnapja

Ma van a balkezesek világnapja

Augusztus 13. a Balkezesek Nemzetközi Világnapja, először 1976-ban tartották, éppen ezért összeszedtünk 10 pontot, aminek főszereplői a balkezesek.

1. A balkezeseket gyakran sutának nevezik és sok kifejezés van, mely szerint a bal rosszat jelent (balszerencse, balsors, balsejtelem, balvégzet, balsiker, baleset, ballépés...).

2.  Az egypetéjű ikrek esetében 76 százalékos eséllyel lesz a másikuk is balkezes.

3. Megfigyelések szerint a jobb kéz hosszabb idejű sérülése esetén sokan válnak balkezessé és a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják gyakrabban. Ezt hívják szerzett balkezességnek.

4. A balkezesség gyakoribb Dél-Ázsiában, Kelet-Európában és Délkelet-Ázsiában, míg Nyugat-, Észak-Európában és Afrikában kevésbé.

5. Magyarországon is elutasító hagyománya volt a balkezességnek. Az iskolában a 20. század közepéig veréssel, majd a szülői erőszak sugalmazásával ez volt a hivatalos „pedagógia”.

6. A születéskor fellépő stressz is kiválthat balkezességre való hajlamot.

7. Sebészetben hasznos lehet, ha mindkét kéz egyformán ügyes.

8. Balkezes vagy ballábas sportolók, harcosok előnyre tehetnek szert azáltal, hogy jobbkezes ellenfelüknek meglepetést szereznek a szokatlan oldal használatával.

9. Autóvezetés során sebességváltáskor az ügyesebb bal kezükkel fogják a kormányt – ez természetesen csak a nálunk szokásos jobbra tartó közlekedési rendű országokban elterjedt gépkocsik vezetésére vonatkozik.

10. Cesare Lombroso 19. századi olasz kriminológus statisztikai vizsgálatokból azt a következtetést vonta le, hogy a balkezesség a degenerált, bűnözői hajlam egyik lehetséges jele.

 

Híres balkezesek:

Leonardo da Vinci

Michelangelo

Petőfi Sándor

Pablo Picasso

Sergey Rachmaninov

Mark Twain

Fidel Castro

I. Napóleon francia császár

Barack Obama

Papp László

Puskás Ferenc

Charlie Chaplin

Tom Cruise

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×