Málnapiskóta

Málnapiskóta

Egyszerű piskóta házi tojásból, friss málna, egy kis lekvár és készen is van aznapra a rózsaszín boldogság.

Régi kedvenc a családban a lekvárral töltött piskótatekercs. Nem a kissé keményebb, szivacsos, cukrászdai piskóta, hanem az a jó tojásos, szép sárga, ami körülbelül akkora marad, amekkora a tepsibe való töltésnél volt. Készíthetünk rögtönzött málnalekvárt is, ha dupla adagot veszünk, de nekem maradt még egy üveggel a kamrában, abból tettem rá. Egy kis túró is került a közepébe, mert üdítő és kissé krémes, valamint a friss, savanykás málnaszemek. Ezeket a zsenge gyümölcsöket a legegyszerűbb süteményekhez szoktam ajánlani, mint egy sajtkrémtorta, egy túrótorta vagy pohárkrém, esetleg brownie. A lényeg viszont az, hogy frissen adjuk hozzá, mellé a pirosbogyós gyümölcsöket, hogy minél jobban érezzük az ízét.

 

 

Bevásárló lista:

250 g málna (+lekvárhoz: 250 g málna 100 g cukor)

100 g túró

100 g görög joghurt

50ml eltett málnalekvár (áfonyalekvárral kiváltható)

Piskóta (20x22cm téglalap formához)

4 db tojás

4 ek víz

4 ek liszt

3 ek cukor vagy szemcsés édesítőszer

 

 

Elkészítés

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztom. A nagyobb, kör alapú tálba teszem a tojások fehérjét és habbá verem elektromos kézi mixerrel. Amikor már majdnem teljesen kemény, akkor adagolom hozzá a 3 ek cukrot vagy eritritet, ezután pedig a 4 ek vizet.

2. A felvert tojásfehérjéhez egyesével öntöm hozzá a tojások sárgáját, már kisebb fokozaton mixelek.

3. Egy spatulával a leszitált lisztet óvatosan hozzákeverem, csomómentesre, vigyázva a habra, hogy össze ne törjön.

4. A sütőt csupán 100 fokra melegítem elő (ez fontos), és sütőpapírral bélelt formába töltöm, majd 15 percig sütöm. Ezután a hőmérsékletet megemelem 180 fokra és még 15 percig sütöm, szép barnára.

5. Kiveszem a sütőből, kikapom egy kesztyűvel a sütőpapírral együtt – mert még rá van ragadva, így feltekerem hengerré és hagyom kihűlni. 30 perc múlva kitekerem, leveszem a sütőpapírt róla és megtöltöm.

6. A túrót összekeverem a joghurttal, a közepén lévő sávot ezzel kenem le, majd a két szélét a lekvárral. Két sávban végig rakok málnát és feltekerem. 1-2 órán át hagyom hűlni.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×