Mama piskóta

Mama piskóta

„Volt a mamának egy sütije, olyan epres és puha aljú, azt nagyon ennék újra!” Nehezen ugyan, de kiderült, hogy a klasszikus piskóta sok eperrel és a jó kis piros zselatinnal volt az örök kedvenc!

A kicsit érdekes, újszerű sütiket keressük, amiben van némi csavar vagy új alapanyag, de hát azért az egyszerű klasszikusokba lehet belefulladni, azaz igazság! Folyamatosan túrán vagyok, úgy érzem, bár magát a szót sem szeretem, hogy túra. Azaz igazi unalmas, hosszú és értelmetlen sétát jelentette mindig gyerekkoromban. Most azonban, hogy megjött az eszem, értelmet adtam neki, gasztrotúrázom, kérem! Hajlandó vagyok sokat utazni, biciklizni és akár kilométereket gyalogolni is egy jó cukrászdába, egy bisztróba vagy egy nagymamához a tökéletes receptjéért. Na igen, így már van értelme, amit én csupán motivációnak hívok!

Nem az én nagymamámtól van ugyan a recept, de kiderült, hogy a vizes piskótát hívja a néni szép piskótának, azaz, nem esik össze és szabályos. Elkértem tehát a pontos mércéket, megsütöttem, a tetejére pedig a győri kedvenc zöldségesem hozott nekem egészen illatos, édes epret és bizony ezt a tálat egy ültünkben fogyasztottuk el! A kulisszatitok pedig, hogy 300 ml felvert tejszínhabbal tettük mindezt!

 

Bevásárló lista

• 6 evőkanál liszt

• 5 evőkanál porcukor

• 5 db tojás („L”-es méretű)

• 4 evőkanál víz

• 1 teáskanál sütőpor

• csipet só

• piros zselatin+2 evőkanál kristálycukor

 

Elkészítés

1- A tojásokat kettéválasztjuk és először a sárgáját verjük fel a cukorral, miközben a fehérjét a hűtőben tartjuk.

2- A sárgáját a cukorral fehérre és habosra keverjük, közben pedig hozzáadjuk a 4 kanál vizet, majd a lisztet, sütőport.

3- A sóval felverjük a tojások fehérjét, nem túl keményre, mert összeesik a sütésnél.

4- A két masszát óvatosan, nagy mozdulatokkal összekeverjük, és sütőpapírral kibélelt tortaformába vagy 20x20 cm-s formába, egyenletesen beletöltjük.

5- Előmelegített, 180 fokos sütőben 35 percig sütjük, majd ha kihűlt, díszítjük.

6- A zselatint 2 ek cukorral, hidegen elkeverjük, felforraljuk és 2-3 percig hagyjuk hűlni, utána locsoljuk meg vele az epreket.

 

Nehéz ellenállni annak, hogy ne töltsük meg, mert szép, merev piskótát kapunk, olyan igazi tortának valót! Sebaj, legközelebb egy hatalmas túrótortát készítünk, hasonló módszerrel, de ez most a klasszikus verzió volt!

 

#SzarkaZsófi

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×