Mangós rizsfelfújt

Mangós rizsfelfújt

Édes mangóval variáltam az extrém habos rizsfelfújtat. Hozzáadott cukor nélkül készült, így megérdemelt egy vaníliarudat is, amivel felkerült a desszertjeink toplistájára.

Gyakran mondogatom és néha mérgesen is, hogy annyira nehéz finom, édes, érett mangóhoz jutni, de most már egyre gyakrabban ér meglepetés, mert találok finom példányokat. Na, nem állítom, hogy a felszólalásaimnak köszönhető a polcokon levő érettebb áru, de sosem lehet tudni. Éppen ezért annyira megörültem egy gyönyörű, kívül félig piros, kicsit már puha, illatos mangónak egy hétköznapi várásláskor, hogy amikor hazavittem, napokig azon gondolkodtam, mi legyen az az egy dolog, amire rászánom – addig is érett tovább a spájzban. Eszembe jutott egy mascarponekrém mangópürével, majd a mangódzsúz, de úgy döntöttem, hogy a gyermekkori kedvencemet turbózom még fel az isteni gyümölccsel, azaz a rizskochot. Alig vártam, hogy megfőzzem a rizst, hogy kihűljön és hámozhassam a gyümölcsöt, hiszen ez azt jelenti, hogy az utolsó falatkáig lerágcsálhatom a magját magányomban, ami nekem egy kacsacsőrhöz hasonlít ugyan, de kevés jobb dolog van ennél a mozdulatsornál. Így hát bátran ajánlom, ha kibírjátok, hogy ne magában egyétek a gyümölcsöt, akkor próbáljátok meg vagy gyümölcsrizsben vagy rizsfelfújtban. A jó hír, hogy a rizskoch önmagában is mennyei, mert különösen figyeltem arra, hogy habos, könnyű legyen, de most mindezek mellett még a mangóból jutott belülre és kívülre is.

 

 

Bevásárló lista:

200 g gömbölyű szemű rizs

700 ml tej (min. 2,8%)

1 vaníliarúd kikapart magja

fél kk só (1 g)

4 db nagy tojás

3 ek eritrit

5 dkg vaj

1 db érett mangó

1 mk zselatin por

1 ek méz

Eszközök: teflon edény, elektromos kézi mixer, tepsi (20x25)

 

 

Elkészítés

1. A rizst teljesen puhára főzöm egy teflonedényben, lassú tűzön a tejben, sóval, 1 ek eritrittel és a vaníliarúddal, majd teljesen kihűtöm.

2. A tojásokat kettéválasztom, mindkettőbe elosztom a maradék eritritet vagy bármilyen darabos édesítőszert vagy cukrot, amit használunk. A fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját pedig fehéredésig és óvatosan összevegyítem.

3. A kihűlt rizst újra megkeverem, mert összeragadhatott, és ahhoz keverem óvatosan a tojásos masszát. Ügyeljünk arra, hogy ne törjön össze a hab, ezért szedjük szemcséire előtte a rizses, keményebb masszát!

4. A sütőt 120 fokra állítom, a sütő aljába, egy tepsibe 2 dl vizet teszek, így melegítem elő, vízgőzben.

5. A masszához a végén a fél mangót felkockázva adom, majd egy sütőpapírral bélelt 20x25-ös tepsiformába töltöm, a tetejére pedig a vajból kockákat szórok.

6. 20 percen keresztül ezen az alacsony hőmérsékleten sütöm, majd 180 fokra állítva még 25 percig.

7. A maradék mangót felkockázom, egy ek mézzel és 3 ek vízzel elkeverem, kis fazékban por zselatinnal felfőzöm 1 perc alatt, és a kihűlt rizskochra öntöm. Amennyiben csak frissen fogyasztanánk, úgyis mennyei.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×