Már ehető a pite tésztája!

Már ehető a pite tésztája!

Nem volt ez mindig ilyen egyértelmű, hogy a tölteléket együtt haraphatjuk a sütemény tésztájával. Csupán "fedő story" volt a gyümölcsöt tartó tészta edény, hogy ne keljen annyit mosogatni!

Minden bizonnyal a mosogatás érdekelte legkevésbé a háziasszonyokat egy pite elkészítésénél, habár manapság én minden egyes érintetlen villának örülök a leszedett asztalon, de ez valami egészen másról szólt.

 

A 16. századtól jegyzik már a gyümölcsös piték készítését, de az nem is hasonlított a mai pitékhez. A tölteléket már izésítették, mi több fahéjjal, gyömbérrel is, de a tésztáját keményre gyúrták, hogy bent tartsa a hőt és finomra párolja, érlelje a benne sülő gyümölcsöket. Cukor híján kissé fanyar desszert a húsok egyik körete volt, de ez nem tűnik ma olyan tragikusnak. Ellenben, mikor bekúszott a cukor a polgári családok asztalára is – hiszen, Mátyás király és Beatrix asztalán már a 15. században aranyfa díszelgett cukormázból angyalokkal és mókusokkal az ágain –, akkor kezdett puhulni a piték tésztája is! Minden bizonnyal nem csak puhább lett az édes kristályoktól, hanem finomabb is, hiszen egy kemény, íztelen tésztát senki sem rágcsált szívesen. Ettől kezdve érkeztek meg a töltelékek jobbnál jobb változatai. A klasszikus almással kezdődött minden piterajongó karrierje, amit most már az egész világon készítenek különböző receptek alapján, mégis Magyarország közkedvelt fajtája, saját kutatási eredményeim alapján, a túrós pite. A kutatásom legegyszerűbb módja pedig az volt, hogy barátaim, családtagjaim, kollégáim nagy többségben ezt választanák a pékségben, ha nem fogyott volna el!

Bevásárló lista

 

Tészta

250 g liszt (BL55)

125 g vaj

1 evőkanál tejföl

1 tojás

 

Töltelék

500 g darabos túró

1 dl tejföl

2 db tojás

2 csomag vaníliás cukor

csipet só

egy citrom reszelt héja

1 evőkanál kristálycukor

300 g meggy

 

Elkészítés

 

1- A tésztához elmorzsoljuk a hideg, kockákra vágott vajat a liszttel, majd nyújtható tésztát gyúrunk belőle a folyékony hozzávalókkal. Minimum 30 percet hűtőben pihentetjük.

2- A töltelékhez mindent kikeverünk egy tálban, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra.

A tésztát elfelezzük, mindkét felét kinyújtjuk, az egyikkel kibéleljük a már sütőpapírral kibélelt 20x20-as tepsit, ráöntjük a túrós tölteléket és betakarjuk a tészta másik felével.

3- Lekenjük tojással a tészta tetejét és villával megszurkáljuk, hogy a levegő távozhasson sülés közben.

4- Pirulásig, körülbelül 35 percig sütjük.

 

#SzarkaZsófi

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×