Már épül a hatalmas félgömb a Dunakapu téren

Már épül a hatalmas félgömb a Dunakapu téren

Szerdán délelőtt jártunk a téren, és megnéztük miként kezd összeállni a 18 méter átmérőjű félgömb, amely egy rendkívüli kiállításnak ad majd helyet hétfőtől…

Ott jártunkkor épp egy daru segítségével szerelték össze az acélszerkezetet, amely a 18 méter átmérőjű, 9 méteres belmagasságú félgömb vázát adja majd. Amikor a váz elkészül, egy speciális ponyva kerül rá, amely kívülről és belülről is vetíthető felületet ad. Így elevenedik majd meg például a Csárdáskirálynő is. A szerkezet felállítása után a belső installációk építése, a kiállítás tartalommal való megtöltése és a vizuáltechnika kiépítése következik, a nagyközönség pedig jövő hétfő délutáni megnyitót követően keddtől szombatig naponta 9-19 óra között tekinthetik meg a rendhagyó tárlatot.

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Többes számban – Az I. világháború és a hátország mindennapjainak valóságai című országjáró gömbsátra bemutatja, hogy a tömegek háborúja nem csak a frontvonalon lévőket érintette, de a családtagokat, az egyedül maradtakat, végső soron mindenkit.

 

 

A kiállítótérben helyet kap a frontra induló katonák sorsát jelképező vonatkocsi, a hosszú, békés 19. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta, a háborús propagandahivatalra utaló, óriás írógép és a családfenntartó nélkül maradt otthoniak megváltozott életét bemutató villamoskocsi is. A több mint 700 kiállított eredeti tárgy között Nagy Imre tábori levelezőlapja, Horthy Miklós levele, Szabó Lőrinc igazolványa is látható lesz.

 

Papp Zsolt
Fotó: O.Jakócs Péter, mnm.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×