Már nem fenyeget a szaharai porfelhő

Már nem fenyeget a szaharai porfelhő

A Győrben is észlelt sivatagi poros eső útjáról és az előttünk álló hét időjárási eseményeiről ezúttal is Jób atya, amatőr meteorólugus adott tájékoztatást.

A hétfőn észlelt sáros esőről kiderült, április 12-én dél körül egy ciklonocska szakadt le az Atlanti-óceán európai partja előtt hosszan elnyúló alacsony nyomású képződményről, s miután a Kanári-szigetek térségében feltöltődött nedvességgel, Portugália partjainál belépett a kontinensre.

 

1. ábra képeinek forrása: http://eumetview.eumetsat.int/mapviewer/

 

Az 1-es ábrán X jelek a ciklon középpontját, a nyilak a mozgási irányát jelölik. Nem sokat időzött azonban felettünk, hanem egy kicsit szokatlan kitérőt tett az afrikai kontinensre, ahol Algéria és Tunézia észak-szaharai térségében nemhogy gyengült volna, hanem megizmosodott, s ahogy a képsorozaton jól látható, „feltankolt szaharai homokkal”. Karthágónál aztán Hannibál híres római hadjáratának útvonalával ellentétes irányt vett fel, s „direktben” indult Európa felé, erőteljes keleti áramlással szállítva a port és meleget Európa középső része fölé is.

 

2. ábra forrása: http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MSGIODC/RGB/DUST/EUROPE/index.htm

 

A 2. ábra a hétfőn délben a légkörben észlelt por mennyiségét szemlélteti, a líbiai sivatagig nyúló „ál-hidegfront” mentén valószínű még mindig működik a „porszállító-szalag”. Egy kísértetiesen hasonló, a mostani „elnyújtottnál” izometrikusabb „porfelhőtömb” volt megfigyelhető Európa felett néhány évvel ezelőtt, szintén áprilisban, tehát a jelenség nem teljesen rendkívüli.

 

Ilyen nyomot hagyott maga után a porfelhő

 

NAGYTÉRSÉGI HELYZET

Valószínű kívánni sem lehet kellemesebb időt, mint ami az előttünk álló hét nagy részében várható, persze a fejlődésben lévő növényeket erről jobb nem megkérdezni. A 3. ábra a hétfő hajnali nyomástérképén a nyilak és a számok azt mutatják, hogy az afrikai „porgenerátor” a Ladoga-tó felé „lelép a színről” [1], s a „rendszerből való kicsúszása” után a két magas nyomású képződmény „összezár” [2] egészen jövő hétfőig stabil, szinte felhőmentes viszonyokat teremtve Európa nagy része felett.

 

3. ábra alapja: www.met.hu

 

Az ábra bal oldalán látható viharciklon, ha nem is „pattan le” róla, de mintegy csúszdán siklik ÉK-re a sarkvidék felé [3], az Északi- és a Norvég-tengeren kidühöngi magát, majd az anticiklont észak felől megkerülve [4] szombat-vasárnap erős széllel fog lezúdulni túlsó oldalán a Kelet-Európai síkságra [5]. Ebből mi csupán egy kis felhőzetnövekedést és szélerősödést fogunk érezni. Ahogy a 4. ábra csütörtökre vonatkozó előrejelzésén látható, stabil, úgynevezett „omega” helyzet alakul ki, amikor is a felhők omega alakban kerülgetik az anticiklont. A magas nyomású képződmény előreláthatólag hétfőn oszlik fel, s ekkor fordul ismét felhősebbre az idő.

 

4. ábra: forrása: https://www.dwd.de/DE/wetter/wetter_weltweit/europa/wetter_europa_node.html

 

 

KISTÉRSÉGI ELŐREJELZÉS

A keddi felhős, esetleg kisebb esővel és erős északi széllel tarkított idő után szerdán még lehetnek felettünk felhők, de eső nem lesz és a szél is gyengül. Péntekig stabilan északi marad az áramlásirány. Ennek és a szinte felhőtlen égboltnak köszönhetően napos, se hideg – se meleg – se szeles időnek nézhetünk elébe.

 

forrás: www.idokep.hu

 

A Kelet-Európai síkságon szombat-vasárnap végigrobogó hidegfront előtt és mögött – valószínű szombatról vasárnapra virradóra – lesz egy kis felhősödés, feltámad a DNy-iról ÉNy-ira forduló szél, majd „elül a harci zaj” s hétfő délutánig ismét csend és nyugalom honol. Tisztítsuk néha esernyőnket, nehogy belepje a por.

 

Jób atya amatőr meteorólus

(Pinnnyédi Meteorológiai állomás)

Fotó: Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×