Március 15. meglepetés nélkül

Március 15. meglepetés nélkül

Tullner Jób atya, a Pinnyédi Meteorológiai Állomás vezetője szerint a jólét egyik velejárója a katasztrófa-turizmus. Nem segíteni, csak bámulni, cseppet sem törődve azzal, hogy magukon és a szervezőkön kívül senkinek sincs ott szüksége rájuk.

Az első 2 képpel egy kevésbé ártalmas „virtuális” katasztrófa-túrára invitálok. Március 15. ugyanis tél és tavasz közti időpontjával többször űzött tréfát elődeinkkel. Az 1848-at megörökítő képen havas háztetőket és vizes utakat láthatunk, a másikon pedig az emlékezetes 2013-as év bebörtönzött Wartburgját tárja elénk. Erre talán még sokan emlékezünk.

 

A gyengécskére becsült mediterrán ciklonnak egy, még a szakemberek számára is váratlanul érkezett nyugati hidegfront jött segítségére, s a riasztást már csak akkor „kapcsolták” pirosra, amikor az ország jó része elindult síelni Ausztriába. Nos, idén nem így lesz. De ne igyunk a maci bőrére, ne számítsunk „hétágra sütő napra”. Egész héten marad a frontokkal „tűzdelt”, szeles idő. Minden nap számítani lehet csapadékra, főképp pénteken és vasárnap, de csak annyira, hogy bosszantson bennünket, a szárazságon nem fog enyhíteni.

 

 

Keddtől péntekig fokozatos lehűlésre kell számítani, majd pénteken az addig sem gyenge szél DNy-ira fordulásával és további erősödésével egy mediterrán ciklon előterébe kerülve enyhébb légtömegek kezdenek fölénk áramlani, a nappali felmelegedés ismét +15°C köré emelkedik, a futó záporok esélye azonban nem csökken.

 

Nagytérségi helyzet

4. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat

 

Valószínűleg az erős sarki örvénynek köszönhetően a hideg levegő február 23. óta nem kap bebocsátást Európa fölé. Így a nyugati szelek szabadon „garázdálkodhatnak”, frontok garmadáját zúdítva a kontinensre. Az eredmény: „egyszer jobbról, egyszer balról”, (komolyabbra fordítva általában nyugatias, de észak-, illetve dél-nyugati), állandóan fújó szél, szirénázó mentőautók és az évszakhoz képest enyhe idő. Mindemellett a szélen kívül nem sok „hasznot” hoznak, tőlünk északra hullatják csapadékukat, a Kárpát-medencében már most szárazság van. S ebben a héten jövő záporok sem hoznak változást.

 

5. ábra forrása: www.wxcharts.eu

 

A 4. ábrán éppen a Csatornán „kel át” az a frontrendszer, mely az 5. ábra előrejelzése szerint, ha a földet nem is, de a szabadtéri rendezvényeket eláztathatja.

 

Tullner Jób atya amatőr meteorológus

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×