Matolcsy: Magyarország lesz Kína közép-európai logisztikai központja

Matolcsy: Magyarország lesz Kína közép-európai logisztikai központja

A Magyarországon tervezett nagyberuházásokról tartott tájékoztatót a nemzetgazdasági miniszter az erre létrejött tanácsadó testület előtt.

Matolcsy György, a Kínai-Magyar Tanácsadó Testület előtt elmondta, most már bizonyos, hogy hazánk lesz a közép-európai térség logisztikai központja Kína számára, amely óriási lehetőség Magyarország számára.

 

Magyarországot a legjobb térségi logisztikai és közlekedései központjaként veszik számításba. Repülőterekről, autópályákról és teljes vasúti felújításról is szó van, fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

 

Csehország és Lengyelország is rámozdult

 

A kínai piacot kiemelt területként kell kezelni, a magyar vállalatok piacra jutását pedig segítené, ha több magyar szakdiplomata dolgozna Kínában. Erről már Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-kínai tagozatának elnöke beszélt egy nappal korábban az MTI-nek annak kapcsán, hogy konferenciát rendeznek a sikeres piacra lépés Kínában témában a 3. Kínai Márkák Kiállítás rendezvény keretében, Budapesten. Nádasi Tamás, aki a nemzetgazdasági miniszter mellett működő kínai-magyar tanácsadó testület tagjai is, hangsúlyozta: fontos, hogy Magyarországnak legyen stratégiája arra vonatkozóan is, Kínával miként szeretne üzletelni.

 

Nagyon fontos az is, hogy kiemelt partnerként kezelje ezt a területet Magyarország, mert a régióból Csehország és Lengyelország is nagyon "rámozdult" a kínai piacra. Magyarországnak sokkal kiemeltebben kell kezelni a kínai piacot az eddiginél, jóval több, a kínai piaccal foglalkozó magyar szakemberre lenne szükség Kínában, akik a magyar cégek kínai piacra jutását tudnák segíteni - mutatott rá az elnök.

 

Óriási piacot jelentenek külön-külön is

 

A magyar vállalkozóknak mindenképpen össze kellene fogniuk, mert nagyon nagy piacról van szó, s az összefogás már olyan erőt és szaktudást jelentene, amelyet a kínai partnerek elismernek, és kiemelt partnerként kezelnének bennünket - mondta Nádasi Tamás, aki szerint meg kell találni azokat a termékeket, tudásokat, amelyeket a kínai piacon el lehet adni. Tartományokkal, nagyvárosokkal is érdemes a kapcsolatot építeni, mert óriási piacot jelentenek külön-külön is, és érdemes Kína belső területei felé is figyelni.

 

Fontosnak nevezte a magyar-kínai tagozat elnöke azt is, hogy a kínai partnerek lássák, a magyar állam támogatja cégeit a két ország közötti gazdasági kapcsolat építésében, és a kínai üzletkötéshez el kell sajátítani az ottani üzleti kultúrát.

 

hirado.hu

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×