Megalakult a Kálóczy Lajos Emlékbizottság

Megalakult a Kálóczy Lajos Emlékbizottság

Kálóczy Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából megalakult a Kálóczy Lajos Emlékbizottság. A márciustól júniusig tartó rendezvénysorozat célja, hogy a megye és az ország lakosságával is megismertessék az egykori országgyűlési képviselő, megyei alispán életét, munkásságát.

Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke, az emlékbizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a megyei önkormányzat célja, hogy a megye és az ország lakosságával is megismertessék Kálóczy életét, munkásságát. „Nemes és igaz személyiség, aki nemcsak az akkori élet politikai és gazdasági szereplője, hanem a reformkor megyei alakja is volt” - fejtette ki Németh Zoltán.

Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében Kálóczy érdemeit sorolta: aktívan részt vett a március 15-i forradalmi eseményekben, és az azt megelőző időszakban is, megszervezte többek között a Győri Nemzetőrséget, segítő tevékenységet végzett a gazdaság, a közösség területén, és szolgálta a rászorulók érdekét. „Élete jó példa arra, hogy a jelenkor emberének megmutassuk: érdemes közéleti szerepet vállalni, nemcsak politikai értelemben, hanem a közjó érdekében is” –hangsúlyozta Kara Ákos.

Az Emlékbizottság március 15-től június 12-ig tartó programsorozatot tervez, amiben többek között kiállítás, konferencia és könyv megjelentetése szerepel.

Zsumbera Árpád, helytörténeti kutató, a Kálóczy Lajos életéről megjelenő könyv szerzője elmondta, Kálóczy életét sok legenda övezi, halála után pár évvel már népmesék is szólnak róla, ami ritka. Bejárta Európát, sok tapasztalatot szerzett, amit hazájában a köz javára tudott kamatoztatni.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×