Megelevenedik a titkok szigete

Megelevenedik a titkok szigete

Kedden este sötétedés után különös fények, titokzatos hangulat uralkodott a Bécsi kapu téren, az egykori Vaskakas taverna épülete körül. Ekkor mutatták be ugyanis a 31! – 3 folyó 1 sziget, összművészeti fesztivál idei programját.

A rendhagyó sajtótájékoztató a Győr+ Média újságírójának, Bodrogi Sárának Titkok című, a fesztiválra írt versével kezdődött, ő is résztvevője lesz ugyanis a #VersChat című programnak. A fényfestést kapott taverna épülete előtt Borkai Zsolt polgármester köszöntette a résztvevőket. Hangsúlyozta, a fesztivált másodízben rendezik meg, de létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Európai Fesztivál Szövetség minőségi fesztiválnak járó címmel tüntette ki, és büszkélkedhet a Városmarketing Gyémánt Díjjal is. Az elmúlt évig hiányzott a fesztiválpalettáról az ilyen jellegű esemény, ahol a hét művészeti ág programjaival elsősorban a fiatalokat célozzák meg – mondta a polgármester.

 

 

Tóthné dr. Kardos Krisztina, a fesztivált szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója arról tájékoztatott, hogy az idei happening fő témája a Titok, helyszíne pedig a Rába partszakasza, a Radó-sziget és a Bécsikapu tér, július 12. és 14. között. A 3 folyó 1 sziget összművészeti fesztivál hét művészeti ág fúziójára épül, amik a következők: zene, tánc irodalom, képzőművészt, fotó, építészet és fény.

Az irodalmi szekcióban ismét megrendezik a #VersChat programot, ahol fiatal, Győrhöz kötődő, a Műhely folyóiratban publikló szerzők mutatják be verseiket. Simon Márton könyvbemutatóján szombaton vehetnek részt, vasárnap pedig Varró Dániel és Molnár György zenés irodalmi estje várja az irodalombarátokat. Újdonság lesz a társasjáték program, ahol asztali játékok és óriás jenga is várja a játékos kedvűeket.

 

 

Közösségi programokból sem lesz hiány a képzőművészet terén: nyitott műtermi alkotások, közös festések, rajzolások, élményfestések részesei lehetnek a kilátogatók, valamint UV-fény segítségével tündérmezőt is készíthetnek győri és győri kötődésű művészek segítségével az érdeklődők.

Az építészeti szekció jóvoltából idén is egy híd köti össze a múltat és a jövőt egy LED-csík segítségével a Rábán. A fotó szekcióban a Győri Fotóklub Egyesület kiállítása látható a Titok témakörben, győri költők verseivel.

 

 

Sötétedés után fényköntösbe öltözik a győri Püspökvár fala, és titkok öltenek formát fényekben a Bécsi kapu téren is. Újraéled a Radó-szigeten a Vénusz szobor, az istennő legendája, valamint két óriás, négy méter magas virág fényinstallációt is láthatnak a győriek. A folyón pedig liliomok, tündérrózsák nyílnak majd, szintén fényfestéssel.

Papp Norbert képzőművészeti szakmai vezető ízelítőt adott az UV-fényrajz festésből, amellyel nagy sikert aratott a résztvevők között.

 

 

Dukai Gábor, a tánc szekció szakmai vezetője arról beszélt, hogy tavaly óriási siker volt a táncos program, hazánk élvonalbeli hip-hop tánciskoláiból 150 táncos érkezett Győrbe, idén is erre számítanak. Újdonság lesz a break bemutató, hiszen Győr az egyedüli város, ahol fesztivál keretében mutatkozhatnak be a brékelők. A győri táncosok tudásából később ízelítőt is kaptak a tájékoztató résztvevői.

Zenében is erős lesz a 31!, fellép többek között a Bagossy Brothers Company, a Kaukázus, a PASO, a The Carbonfools és a Soulwave is.

 

A részletes program a fesztivál oldalán található.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: 31! - sajtótájékoztató, O. Jakócs Péter fotói
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×