Megéri mosható pelusra váltani?

Megéri mosható pelusra váltani?

Ha egy család ökotudatosan gondolkodik, felmerül a mosható pelenka kérdése, hiszen az eldobhatóval rengeteg szemét termelődik. Anyák matekoznak, mérnek, gondolkoznak, át tudnak-e térni erre a formára. Nem könnyű a döntés, de nagyon sokak szerint megéri.

A mosható pelenkák használata nem azt jelenti, mint régen: a mai darabok kényelmesebbek és nagyobb nedvszívásúak. Mivel óriási belőlük a választék, kielégítik a legkülönfélébb igényeket, kaphatók mindenféle alakú, méretű, színű darabok – olvasható az egyik mosható pelenkákat forgalmazó cég honlapján. Hozzáteszik, emellett hosszú távon költségkímélő megoldás is. Ugyan első beruházásra kicsit borsos, de egy jól összeválogatott készlet akár egy következő babát is kiszolgálhat.

Vér Anita anyuka környezetvédelmi okok miatt döntött a mosható pelusok mellett, úgy olvasta, hogy ezek még a tisztítással is jobbak a környezetünknek. Mosógépben moshatók, nem kell őket kifőzni, vasalni. Ha megfelelően kezelik őket, éveken keresztül jó minőségűek maradnak, továbbadhatók más gyerekeknek.

 

 

Hogy is néz ki egy ilyen pelenka? A mosható pelenka belső, nedvszívó anyaga általában pamut, bambusz, mikroszálas vagy kender. Ezek puhák és kényelmesek. A külső rész célja, hogy bent tartsa a nedvességet, megakadályozza a szivárgást és közben hagyja a bőrt szellőzni. Emiatt és mert kicsit gyakrabban cserélni kell, nem kell mellette krémet használni. Ezt Anita is megerősíti, mint mondja, a pelenkakiütést is csak hírből ismerik. Az anyuka hozzáteszi, mivel gyakrabban mos, tudatosabban választ mosószert is.

Vér Anita szerint kislánya ugyanolyan jól érzi magát a mosható változatban, mint az eldobhatóban. Mások azt mondják, a mosható pelenkás gyerekek átlagosan fél évvel előbb érik el a szobatisztaságot, ami abból fakadhat, hogy ők jobban érzik a nedvességet.

 

 

Ha le szeretnénk cserélni a hagyományos, eldobható pelenkát környezetbarátabbra, a mosható pelenka mellett jó alternatíva lehet a természetes anyagokból készülő, gyorsan lebomló biopelenka. Emellé választhatunk szintén bio popsitörlőt. Egyes drogériákban kaphatók, de webáruházakban akad nagyobb választék. Azért az áruk jóval magasabb a sima eldobhatókéhoz képest.

 

Szerző: Szigethy Teodóra
Fotó: O. Jakócs Péter

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×