Megérkezett Dayo, az orrszarvú fiú

Megérkezett Dayo, az orrszarvú fiú

A tavasszal hozzánk költözött Mana és Wanda, a két orrszarvúhölgy mellé május 29-én a Xantus János Állatkertbe egy fiatal, négyéves bika érkezett Hollandiából. Így háromtagúvá vált a világon a kihalás szélére sodródott keskenyszájúorrszarvú-állományunk.

A fiú neve, Dayo afrikai eredetű, főleg Nigériában elterjedt, jelentése: öröm érkezik. Reméljük, a nevéhez méltóan sok örömet, és később sok kis orrszarvúborjút is ad az állatkertünknek. Gondozói szerint a lányokkal ellentétben ő nem válogatós, jó étvággyal fogyasztja a neki elkészített ételt. Bika létére szokatlanul nyugodt természetű állat. Fiatal kora miatt pedig még kicsit félénkebb a többieknél.

A Magyarországon először a győri állatkertben látható keskenyszájú orrszarvúból ma már csak ötezer példány él szabadon, ezért a védett, súlyosan veszélyeztetett természetvédelmi kategóriába tartozik. Fogságban élő európai állományának tenyésztését az EEP (Európai Veszélyeztetett Fajok Programja) koordinálja, amelynek legújabb és legmodernebb tenyészközpontja lett Győr. A kifutórendszer két bika és három nőstény tartására alkalmas, ezek elkülönülnek egymástól, mivel erre a fajra jellemzően nem igazán szeretik egymás társaságát.

Az orrszarvúfiú egyelőre még nem látható, mivel meg kell szoknia az új otthonát, ezért a látogatóink csak később találkozhatnak vele. Mivel minden állat egyedi természet, rájuk bízzuk, hogy hol érzik magukat biztonságban. Ezt a folyamatot az állatkertünk nem szeretné siettetni. Ezért kérjük, az állatok nyugalma érdekében kopogtatással, zajongással ne próbálják előcsalogatni őket. Köszönjük látogatóink türelmét és megértését!

Nyáron is vár az állatkert!

 

(X)

Szöveg és fotó: Xantus János Állatkert

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×