Meghalt Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök

Meghalt Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök

Meghalt Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök a húszi lázadókkal vívott harcokban a főváros, Szanaa külterületén – az erről szóló hírt Száleh pártja, az Általános Népi Kongresszus (GPC) erősítette meg hétfőn a Reuters hírügynökségnek.

A képviselők elmondása szerint Szálehet a párt főtitkárával, Jasszer el-Avadival együtt gyilkolták meg. Egy neve elhallgatását kérő húszi tisztségviselő az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a síita lázadók tüzet nyitottak a volt elnököt szállító konvojra egy, a fővárostól délkeletre található ellenőrzőpontnál. A GPC egyik forrása szerint Szálehet a várostól délkeletre található Szanhan falunál ölték meg, ahol a volt államfő rezidenciája is található.

Az al-Arabíja pánarab televízió korábban közölte, hogy a húszi lázadók megostromolták és felrobbantották a volt jemeni elnök rezidenciáját. A GPC illetékese szerint azonban Száleh nem a robbanás következtében lelte halálát, hanem egy orvlövész lőtte le. Az al-Arabíja a párt több másik forrását idézve közölte, hogy a volt elnököt a fején találta a lövedék. Arról, hogy a volt jemeni államfő hol tartózkodott a robbanás alatt, egyik forrás sem számolt be. A húszik bejelentették, hogy az incidens után visszaállították az ellenőrzést a jemeni főváros felett.

Az Irán támogatását élvező lázadók beszámolója szerint egy rakétahajtású gránáttal megállították a volt elnök páncélozott járművét, majd a járműből kiszálló Szálehet agyonlőtték.

A jemeni lázadó frakciók és a Szálehhez hű erők között múlt szerdán egy mecset használatba vétele körüli vita miatt belharcok törtek ki. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága hétfőn az al-Kuvait, al-Dzsumhúríja és az-Zavra szanaai kórházak adatai alapján közölte: a harcokban eddig legalább 125 ember meghalt és 238 megsebesült.

Száleh halála előtt nem sokkal hivatalosan is bejelentette, hogy megszakítja szövetségesi kapcsolatait a húszi lázadókkal népellenes cselekedeteik, illetve amiatt, hogy Irán politikai akaratát hajtják végre.

 

MTI

Kép: ATV

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×