Megható fotósorozat készült anyákról és gyerekükről

Megható fotósorozat készült anyákról és gyerekükről

Anyák napja alkalmából olyan édesanyákról készítettek fotósorozatot, akik sérült gyermekeket nevelnek. Ugyan az ünnep napja már elmúlt, a népszerű közösségi oldalon sorra osztják meg ismerősök és ismeretlenek a nem mindennapi képeket.

Egy bensőséges ölelés, egy szavaknál többet mondó pillantás, egy-egy világot átkaroló kézfogás – ezek köszönnek vissza az Egy a világunk alapítvány közösségi oldalán anyák napja alkalmából közzétett fotóiról. A győrújbaráti alapítvány bejegyzése, ha nem is futótűzként, de számukra meglepő módon terjed. Közel 309 ezer embert ért el a poszt, mintegy 120 500-an kattintottak rá, és 17 ezer visszajelzést váltott ki május 14-ig.

 

 

Ugyan egyre többször találkozunk olyan bejegyzésekkel, posztokkal, ahol például down-szindrómás fiatalokat mutatnak be, de ezek zöme nem Magyarországon készül, itthon még talán kicsit gyerekcipőben jár a másság, a fogyatékossággal élők elfogadása.

Az alapítvány vezetője, Tremmelné Kovács Nóra elmondta, azért keresték meg a győri fotóstúdiót, hogy örömet szerezzenek néhány érintett édesanyának. Nóra kifejtette, lányának, Zsófinak kisebb unokatestvérei vannak, akik még kisiskolások és óvodások. Az elmúlt években minden karácsonykor és tavasszal készült róluk profi fotó, amit elajándékoztak a családban. „Nem volt jó érzés, hogy mi a saját gyerekünkről nem tudunk adni a nagyszülőknek képet és magunknak sincs” – hangsúlyozta az alapítvány vezetője, aki most karácsonykor határozta el, hogy szervez egy fotózást a tagoknak. Mivel 2019 karácsonyáig nem szeretett volna várni, így jött az ötlet, hogy legyen anyák napjára. „Mert egy a világunk, a kacifántos gyerekekről (az alapítvány munkatársai nevezik így a hozzájuk tartozó fogyatékossággal élő fiatalokat) is készíthet fotós képet!”

 

 

Így is lett, a fotók – amiket az alapítvány ajándékba kapott – napvilágot láttak, s felkerültek a közösségi portálra. Simonné Boros Hedvig, a készítő sb studio munkatársa és alapítója elmondta, teljesen megszokott módon zajlott a munka, amire figyelni kellett, hogy a helyszínt, amit Szitakötő Virág és Dekor Stúdió készített, kerekesszékkel is meg lehessen közelíteni. Boros Hedvig elmesélte, Zsófi édesanyja korábban már többször megkereste őket fotózásokkal kapcsolatban, de eddig nem sikerült összeegyeztetni a közös munkát. Mikor azonban elmesélte, hogy miért szeretné annyira a képeket, „rögtön tudtuk mi is és a szitakötős lányok is, hogy ezzel az ajándékkal igazán nagy örömöt adhatunk”.

 

 

Az Egy a világunk alapítványt, s munkáját, a jövőben a Győr+ Hetilap hasábjain is bemutatjuk majd.

 

 

 

Szigethy Teodóra

Fotó: sb studio/Simon Szabolcs és Simonné Boros Hedvig

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×