Megjelent Felvidék sajtótörténeti alapműve

Megjelent Felvidék sajtótörténeti alapműve

Csikmák Imre Erről, arról, azokról című könyvének bemutatóján, amelyet Pozsonyban a Csemadok Rákosi Ernő nagytermében tartottak meg május 10-én, több olyan észrevétel is elhangzott, mely szerint ez a kötet egy alapmű, amely ugyan sajtótörténeti kiadványnak is nevezhető, de egy korszak történetét is megismerhetjük belőle.

A beszélgetés elején Molnár László olvasta fel a kötet előszavát, amely azt boncolgatja, mennyire formálhatja az olvasók véleményét az újságíró, mindezt a kisdobos példáján, aki csak azt dobolhatja ki, amit neki megszabnak.

 

Az író elmondta, több könyv jelent meg az újságírásról. A legtöbb szerző arról is szól, hogy a korszak újságírói kiszolgálói voltak a hatalomnak, ami Csikmák Imrét felháborította, hiszen a történelem folyamán az előző rendszereket mintha el akarták volna felejteni az emberek, holott az a múlt szerves része. A szerző kiemelte: rengeteg dokumentum birtokában van, hiszen a Szlovákiai Újságíró Szövetség Magyar Tagozatának jegyzőkönyvei és dokumentumai az ő birtokában vannak. A kötet megírására többen biztatták, éppen azért, mert ezzel még inkább megérthetővé válik a korszak és a felvidéki magyarság története, és nem felejtődik el annak az időszaknak a tevékenysége, mely megalapozta a felvidéki laprendszert és a szlovákiai magyar újságírást.

 

felvidek.ma

Fotó: Görföl Jenő

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×