Megkezdődött a karácsonyi bevásárlási roham

Megkezdődött a karácsonyi bevásárlási roham

Az első adventi hétvégén megkezdődött a karácsonyi bevásárlási roham is, országszerte tele voltak az üzletek. Játékok, műszaki cikkek, édességek – idén ezeket veszik a legtöbben. Átlagosan 50 ezer forintot költünk ajándékokra. Pszichológusok azt mondják: nem szabad, hogy az ünnepet megelőző időszak a stresszről és szorongásról szóljon.

 

Szaloncukor, játék és műszaki cikkek: ezek a legnépszerűbb ajándékok idén karácsonykor is. Megkezdődött a vásárlási roham, országszerte tele voltak az üzletek advent első vasárnapján.

Kelendők az ajándéktárgyak, hógömbök és díszek is. Egy kecskeméti dekorüzletnek a forgalma háromszorosára nő az ünnepekkor.

Tumultus volt a székesfehérvári plázában, itt is sokan töltötték a délutánt ajándékvásárlással, táskákkal felpakolva jöttek ki a boltokból az emberek.

Több mint 500 milliárd forintot hagynak a boltokban év végén az emberek. Ajándékokra átlagosan 50 ezer forintot költenek. Szakemberek szerint a többség mindenből a legjobbat, a legnagyobbat, a legdivatosabbat veszi karácsonykor. Ezzel túlterheli pénztárcáját és stresszessé, szorongóvá válik.

Rónáné Falus Júlia pszichológus az M1-nek elmondta, sokan gondolják azt, hogy az egész évben hiányzó időt kell ilyenkor valahogy kiváltani ajándékokkal, odafigyeléssel. Így próbálják meg pótolni azt a szeretetet, ami év közben nem sikerül.

Mint mondta, van, aki a nagyobb ajándék vásárlásával próbálja csökkenteni bűntudatát. A szakember hangsúlyozta: az örömszerzésre kellene a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

Az üzletek az utolsó pillanatig várják a vásárlókat, december 24-én idén is délután kettőig lesznek nyitva.

Fotó: Pixabay

hirado.hu

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×