Megkezdte működését a világ legmagasabb duzzasztógátja

Megkezdte működését a világ legmagasabb duzzasztógátja

Tádzsikisztánban pénteken hivatalosan is megkezdte működését a világ legmagasabb duzzasztógátja, amelyet a Vahs-folyón építettek meg.

Az ünnepélyes avatóceremónián Emomali Rahmon tádzsik elnök nyomta meg a Rogun vízerőmű hat turbinájából az elsőnek az indítógombját. A gát 335 méteres magasságával 30 méterrel szárnyalja túl a korábbi magassági rekordot tartó kínai létesítményt. A duzzasztógát az elszegényedett, hegyvidéki Tádzsikisztán energiaszükségletét hivatott enyhíteni.

A közép-ázsiai ország szomszédjai, Üzbegisztán és Kazahsztán már az építkezési munkálatokat megelőzően is élesen bírálták a projektet, attól tartva, hogy a duzzasztógát elvághatja gyapot- és gabonatermelő vidékeik vízellátását.

A 2016 végén indult projektet az olasz Salini Impregilo építkezési vállalat kivitelezte, hetven alvállalkozó, többek között orosz, német és kínai cégek bevonásával. Az eredeti építkezés még 1976-ban kezdődött, de a Szovjetunió összeomlása és az azt követő polgárháború miatt abbamaradt.

Az óriási építkezés becslések szerint 3,55 milliárd eurót (több mint 1100 milliárd forint) emésztett fel.

A nyolcmillió lakosú Tádzsikisztán a többi között alumíniumot és gyapotot exportál. A duzzasztógát Emomali Rahmon vezette tekintélyelvű rezsim presztízsprojektje, és sajtóértesülések szerint az építkezés tiszteletére még egy színdarabot is írtak.

 

MTI

Kép: Alternatív Energia

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×