Megnyílt a robotokkal teli laboratórium Győrben

Megnyílt a robotokkal teli laboratórium Győrben

Kollaboratív robotok, autonóm anyagmozgató kocsik, összetett szenzorrendszerek és hálózatok, valamint extrém számítási kapacitás – ezekkel mind rendelkezik az az Ipar 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központ, amelyet pénteken 11 órakor nyitottak meg ünnepélyes keretek között a Széchenyi István Egyetemen.

A laboratórium a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), valamint a Széchenyi István Egyetem együttműködésében jött létre. Európai uniós forrásból, és a magyar kormány támogatásából, több mint 1,8 milliárd forintból valósult meg. A labor komplex kiber-fizikai gyártási problémák kutatására és valós ipari igényeken alapuló fejlesztések elvégzésére alkalmas eszközökkel felszerelt.

 

 

Az oktatási intézmény konferenciatermében tartott ünnepélyes megnyitón és sajtótájékoztatón köszöntőt mondott Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora, Dr. Bokor József, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Dr. Monostori László, a MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet igazgatója, továbbá Dr. Váncza József, az MTA SZTAKI mérnök és üzleti intelligencia kutatólabor vezetője.

 

 

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora kiemelte: harminc évvel ezelőtt még olyan robotok megalkotása volt lehetséges, melyek működése egyáltalán nem volt kiforrott, így az eszközök veszélyesebbek is voltak. Ma azonban az emberek biztonságát garantálni kell, hiszen a jövő a robotok és emberek közös munkája. A mai robotok tehát rendkívül intelligensek, többek között képesek kommunikálni a külvilággal is, ez pedig hatalmas innovációs ugrásnak számít.

 

 

Az eseményen elhangzott, hogy a Kiválósági Központ létrehozásának háromszöge a gazdaság, a felsőoktatás és a tudomány együttműködése. Céljuk, hogy megnyissák ajtaját az ipar és a diákok előtt, akik szeretnének részesei lenni a jövő technológiai fejlődésének.

Az Ipar 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központban további fejlesztések várhatók, de szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján bárkinek lehetősége volt betekinteni a látványos laboratóriumba, hiszen péntek este megnyitották a látogatók előtt.

 

Bodrogi Sára

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×