Megnyílt a Schima Bandi kiállítás

Megnyílt a Schima Bandi kiállítás

Két éven át készült az a kiállítás, amely a győriek által főleg híres cégérei, valamint köztéri- és egyházi alkotásai révén ismert és tisztelt Schima Bandi ötvösművésznek állít emléket. A tárlat telt ház előtt, csütörtökön nyílt meg a Magyar Ispitában.

A kiállításon a neves ötvösművész életművét műfajok szerint mutatják be, a tárgyakhoz kapcsolódó, önálló grafikai értéket képviselő míves tervek kíséretében. A kiállított alkotások között az egyházi tulajdonban levő és tárlaton eddig még sosem szerepelt- liturgikus tárgyak mellett a múzeum helytörténeti gyűjteményében és magántulajdonban található használati- és dísztárgyak, útinaplók, írott dokumentumok, levelek, valamint Schima Bandi életét és legfontosabb alkotásait bemutató fotók tárulnak a közönség elé, felidézve a gazdag művészi pálya legfontosabb állomásait.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntötte a látogatókat, örömét fejezte ki, hogy sokan kíváncsiak arra a tárlatra, amely Győr történetének egyik ikonikus figurájának állít emléket. Ezen a kiállításon mindenki számára kiderülhet, hogy Schima Bandi nem csak az Aranyhajó, a Rigófészek cégért készítette, hanem szakrális tárgyakat is, valamint számtalan más remekművet hagyott az utókorra.

Hancz István, a Győri Ipartestület titkára Schima Bandi ötvös és iparművész élettörténetét elevenített fel. Többek mellett arról beszélt, hogy ő volt a magyar vasművesség egyik legjelentősebb alakja,1882-ben Orosházán született, 1919-ben költözött Győrbe, ahol közel fél évszázadon keresztül élt és alkotott. Az Aranykoszorú-díjas művész alkotásait külföldön is elismerték, II. Vilmos német császár és V. Mohamed török szultán is kitüntette, Mussolini pedig így fogalmazott róla: „Kár, hogy nem a mi emberünk!”

Győrben ma már utcai is viseli nevét, valamint győri tisztelői kezdeményezték egy állandó kiállítás létrehozását tiszteletére. Somogyi Tivadar támogatja a kezdeményezést, Grászli Bernadett, a múzeum igazgatónőjepedig elárulta, az Apátúr-ház felújítását követően a múzeumban lesz helye Schima Bandi életművének is.

Pápai Emese művészettörténész a kiállítás kurátora elmondta, az eddigi legteljesebb életmű kiállítást láthatják az érdeklődők, mellyel Schima Bandi sokoldalúságára kívánják felhívni a figyelmet. A két éven át készült tárlat minden szempontból tényfeltáró. A múzeum tulajdonában lévő rendkívül sokrétű és gazdag hagyaték minél teljesebb körű feldolgozásán és bemutatásán helytörténész, művészettörténész, történész és fotótáros dolgozott.

A kiállításhoz egy katalógust is készítnek, valamint előadássorozat is kapcsolódik hozzá, amely a muzeológusi háttérmunkák tanulságait összegzi és osztja meg az érdeklődőkkel.

A kiállítás szeptember 28. – december 10. között, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig látogatható, a Nefelejcs köz 3. szám alatt.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Orosz Sándor

 

 

Csatolt galéria: Schima Bandi kiállítás
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×