Megspórolt udvarlás, szinglilét, válás

Franciaországban, Görögországban vagy Nagy-Britanniában leginkább a külső számít a párválasztásban, mintsem a belső érték, Ausztráliában pedig pont az ellenkezőjét vallják.

Az amerikai nők fele a férfiak humorérzékét méltányolja. A német és olasz férfiak anyagi helyzetüket fitogtatják, a mexikóiakkal és a spanyolokkal vigyázni kell, mert titkolják házasságukat. Kifejezetten Magyarországra most nem készült ilyen kutatás, de a szociológusok szerint a jellemző európai trendet követjük.

Ezek bizonyára nem alaptalan általánosítások, hanem találó pillanatfelvételei a jelenkornak. A hagyományos – Európában a keresztény – értékrend, s az ebből eredő szokások megváltozásával fellazultak az erkölcsök, s a morális, belső értékek helyett mások kerültek előtérbe.

Régebben hazánkban is hosszú folyamat volt az udvarlás, különösen a falvakban vetették meg azokat, akik megszegték a közösség szokásait. A múlt század elején, közepe táján a fiatalok családi ünnepélyeken szórakoztak, és leginkább templomokban találkoztak. A ritkán tartott bálokon az anyák és lányaik a fal mellett lévő padokon ültek és várták a felkérőket. Illetlenségnek és udvariatlanságnak számított visszautasítani a táncra kérőt. A pár csak a család jelenlétében beszélgethetett, de ott is inkább a lány apja tartotta szóval az udvarlót. A leányzó ritkán szólt bele a beszélgetésbe. A szerelmeseknek búcsúzáskor maradt néhány intim pillanat, de negyedóránál nem több. A testi érintkezés, ölelkezés vagy csókolózás a szülők előtt szentségtörésnek számított. Házasság előtt nem lehetett együtt aludni, megvetették azt a lányt, akinél ott maradt éjjelre az udvarló. A lány szüzessége a legfőbb erénynek számított. A házasságot egy egész életre szólónak tartották. Elítélték azokat a lányokat, akik idő előtt, azaz házasság előtt teherbe estek. De azt is, aki öreglány maradt.

Ma viszont nem szégyen az öreglány életforma, sőt, ezt a szót már nem is használjuk. Ma divat a szingliélet, az egyedülálló, önálló életmód. Az egyedülálló anyák sem titkolják a nem kívánt várandósságot. A házasságot mint szent köteléket egy felesleges dokumentumnak tartják. A szülők előtt pedig nyugodtan ölelkeznek, csókolóznak, ahogyan az utcán, a diszkóban, a moziban, vagy akár a buszon. Eltűnt a szégyenérzet, a takarnivaló, az intimitás.

A fiatalok ma több szabadidővel rendelkeznek, az autó, a mobil és az internet mind-mind lehetővé tette és megkönnyítette a társkeresés lehetőségét. De le is egyszerűsítette azt az internet nyelvére. A személyes kommunikáció szerepe visszaszorult. Nem tudunk igazán bókolni, kedveskedni, udvarolni partnerünknek.

A nyelvészek szerint sokat mond az a jelentéstani változás is, hogy a szerelmesek ma már nem azt suttogják egymás fülébe: „nélküled nem tudnék élni”, hanem azt, hogy „veled akarok lenni.”

Mindez persze nem azt jelenti, hogy mostanában nincsenek nagy egymásra találások, ám az udvarláson megspórolt idő, a titkok ideje - korán történő leleplezése később megbosszulhatja magát. Erre utal a válások magas száma is.

 

Kovács Veronika

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×