Megszólalt az életmentő győri vagyonőr

Megszólalt az életmentő győri vagyonőr

Különlegesen indult a győri személy-és vagyonőr, Ágoston Balázs éve, hiszen néhány napja élétet mentett szolgálat közben. A Győr Plusz elsőként kereste meg a fiatalembert, hiszen rátermettsége példa lehet kollégái és minden ember előtt.

Átlagos napnak indult a január 4-e is, Ágoston Balázs a Patent Security főállású személy-és vagyonőre a Dunakapu térre volt beosztva szolgálatra. A pihenőidejében a Baross út felé vette az irányt.

Egy óra környéke volt, s a könyvtárnál jártam, amikor egy kétségbeesett hölgy futott oda hozzám, hogy segítsek, mert a férje meg fog halni – kezdte Balázs. – Akkor láttam meg, hogy a könyvtár ajtajában egy idősebb, élettelennek ható férfi fekszik. A felesége elmondta, hogy szívbeteg és epilepsziás is, műtétre vártak, amit sajnos el kellett halasztani. Akkorra már fiatalok is helyszínen voltak, akik hívták a segélyhívót.

A vagyonőr próbálta a férfi pulzusát kitapintatni, életfunkciók után kutatott. Közben az Országos Mentőszolgálat ügyeletes diszpécsere már a vonalban volt, aki Balázs tájékoztatása után már pontos instrukciókat tudott adni, míg kollégái a helyszínre érkeztek.

Ágoston Balázs éppen azt mutatja, hogy emelte meg a bajban lévő férfi fejét


– Mondtam az ügyeletesnek, hogy nagy lehet a baj, mert nincs pulzus és a férfi ajka is lila, nem lélegzik, szívinfarktusnak tűnik. Stabil oldalfekvésbe tettem, majd a fejét az utasításnak megfelelően kicsit hátraemeltem. Ekkorra egy hatalmas, kapkodós levegővétellel magához tért, s a pulzusával együtt a színe is kezdett visszatérni.

Balázs lélekjelenlétét mutatja, hogy arra is volt ereje, hogy a bajba jutott feleségét nyugtassa, többször is mondta neki, hogy nem kell a legrosszabbra gondolni, rögtön jönnek a mentők is.

A mentők percek alatt a helyszínen voltak, s átvették a férfi ellátását, majd kórházba szállították. Rengeteget segítettek telefonon, köszönöm nekik ezúton is. Meg a fiataloknak is, akik egyből hívták a segítséget, majd a fülemhez tartották a telefonjukat. Személy-és vagyonőrként komolyabb egészségügyi képzést is kaptunk, de éles helyzetben azért teljesen más a szituáció. Nagyon fontos, hogy ha ilyen helyzetbe kerülünk, minél több információt tudjunk megosztani a mentőkkel – jó, hogy a feleség azt is elmondta, milyen gyógyszereket szed a férje, mik a betegségei – s pontosan azt csináljuk, amit a telefonba mondanak.

Versenyt futottak az életért: a helyszínen ottjártunkkor még látszott a mentők gumikesztyűje


Balázs egyébként hosszú évek óta egyenruhában tölti a mindennapjait, boldog családapa, aki szereti a munkáját. Elmondta, az is sokat segített neki, hogy testvére a soproni kórház kardiológiai osztályán dolgozik, így sokat beszélgettek már a hasonló rosszullétekről. Ahogy fogalmazott, ennyire komoly helyzetbe még nem került a munkája során, de korábban polgárőrként is előfordult, hogy segítenie kellett a mentőknek.

– Az eset után visszajöttem dolgozni a Dunakapu térre, s csak este tudatosult bennem, hogy életet mentettem. Jó érzés, hogy segíthettem, bármikor megtenném újra. Ám ez nemcsak rám igaz, hanem az összes kollégámra is. Mindenki ugyanígy cselekedett volna, ebben biztos vagyok – zárta szerényen Ágoston Balázs.

 

Havassy Anna Katalin
Fotó: Rózsa Tamás

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×