Megtalálták két vértanúhalált halt szent maradványait

Megtalálták két vértanúhalált halt szent maradványait

Az iráni Urmiában megtalálták a mintegy 1700 évvel ezelőtt keresztény hitük miatt vértanúságot elszenvedett Szent Szergiosz és Szent Bakkhosz maradványait.

A szentek életét kutató keresztény hagiográfia szerint Szergiosz és Bakkhosz a 3. században római katonák voltak, és a birodalom keleti részében teljesítettek szolgálatot. Magas rangot viseltek a keleti helytartó, Maximinus Daia udvarában. Keresztény hitük miatt azonban beárulták őket, és amikor nem voltak hajlandóak áldozatot bemutatni Jupiternek, halálra kínozták őket. Előbb női ruhában körbevitték őket a városban, majd Bakkhoszt halálra korbácsolták, Szergiosznak szögeket vertek a lábába, végül lefejezték.

A két vértanú maradványait egy 4. században emelt asszír keresztény templomban találták meg Urmia külvárosában - közölte az olasz sajtóval Silvano Vinceti, az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban folytatott, az őskereszténységgel kapcsolatos kutatások olasz vezetője. Elmondása szerint a földi maradványokat véletlenül, javítási munkálatok közben fedezték fel. A csontokat lepel borítja, amelyre ősi arámi nyelven írták fel a szentek nevét. Vinceti jelentős felfedezésnek nevezte a maradványok megtalálását, mivel a korábbi kutatások eredménytelenül zárultak. A lelet ráirányítja a figyelmet az észak-iráni Urmiára, ahol békésen megfér együtt a három monoteista vallás - fűzte hozzá.

Szent Szergiosz és Bakkhosz kultusza a Krisztus utáni évszázadokban Keleten és Nyugaton is elterjedt. A két szent képmása Ravennában és számos más város katolikus templomában megtalálható. Szent Szergiosz Trieszt egyik védőszentje. Rómában, Isztambulban és más keleti városokban templomuk is van. A vallásos homoszexuális közösség az utóbbi években választotta őket védőszentjeivé.

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×