Megtelt a cicaház, várják az örökbefogadókat

Megtelt a cicaház, várják az örökbefogadókat

Ha nyár, akkor örökbefogadókból sosem elég a Győri Állatmenhelyen, ahol bár hétről-hétre gazdára talál néhány szerencsés négylábú, folyamatos a teltház, már a cicáknál is.

Májusban megkezdődött az úgynevezett kiscica szezon, a menhely lakóinak száma pedig ─ részben emiatt ─ jelentősen megugrott. Horváth Patrícia, a Győri Állatmenhely egyik gondozója elmondta, a párzási időszak után rengeteg kóbor macska ellik le az utcákon, erdőkben, de sokan idegenek házánál hozzák világra kicsinyeiket, akiket aztán a megtalálók a menhelyre visznek. Így nyárra a cicaház teljesen megtelt, jelenleg 134 macska vár szerető gazdira.

 

 

Az állatgondozó hozzátette, néhány cica csupán tévedésből kerül hozzájuk, hiszen ha a macska napokig az utcát járja vagy egy ház előtt csücsül, azt gondolhatják az emberek, hogy nincs gazdája.Ez azonban nem mindig van így, mivel a cicáknak nem lehet megparancsolni, hogy maradjanak a kerítésen belül, ám attól még, hogy elkalandoznak, lehet, hogy tartoznak valakihez. A legszomorúbb pedig, hogy a tévedésből bekerült macskákat legtöbb esetben nem keresi senki. Patrícia úgy fogalmazott, bár manapság népszerű az állatvédelem, még mindig rengetegen vannak, akik fogyóeszközként tekintenek a cicákra ─ és mivel nagyon ritka, hogy egy macskában van chip, ezek az állatok többnyire nem kerülnek haza. Ezért a gondozó arra hívja fel a figyelmet, hogy mielőtt egy megtalált állatot a menhelyre vinnének, kérdezzék körbe a környékbelieket, hátha valaki tudja, honnan jött, mert még az is lehet, hogy otthonról hozzák el.

 

 

A Győri Állatmenhelyen tehát rengeteg a kiscica, de sajnos nemcsak 8 hetesnél idősebb apróságok érkeznek hozzájuk, előfordul, hogy mindössze néhány naposan kerülnek gondozásukba a porontyok. A legkisebbek ellátása azonban nem egyszerű, hiszen, ahogy az állatgondozó mondta, el kell fogadtatni őket egy menhelyi mamacicával, akitől megkaphatják a nekik szükséges táplálékot. A legtöbb esetben volt erre alkalmas állat a menhelyen, az árva anyamacskák elfogadták a piciket és sajátjukként nevelték fel őket. Amikor azonban nem így történik, ideiglenes befogadókra van szükség, akik háromóránként megetetik a csöpp macskákat. Horváth Patrícia szomorúan mesélte, hogy nincs könnyű dolguk: nemcsak a kóbor cicák kölykeivel telt meg a menhely, sokan saját nem kívánt szaporulatukat adták le. Május óta körülbelül harmincketten keresték meg a Győri Állatmenhelyet, hogy szeretnének megszabadulni a náluk született kicsiktől.

 

 

Megtudtuk azt is, hogy a kóbor cicák sok esetben problémásabbnak számítanak, hiszen az utcáról érkeztek, ahol kolóniákban éltek, harcoltak egymással, így nagy eséllyel kapták el a macska-AIDS betegséget, ami azonban nem gyógyítható. Bár az AIDS-es cicák már sosem lesznek egészségesek, fontos kiemelni, hogy betegségük nem halálos, akár húsz évig is elélhetnek, sokszor teljesen tünetmentesen. Ahogy a menhelyi gondozó mesélte, a hozzájuk bekerült állatok eddig még semmilyen tünetet nem produkáltak. Ezek a négylábúak hátránnyal indulnak a gazdikért folytatott harcban, ám szerencsére sok beteg cicust fogadtak már örökbe a menhelyről, hiszen ők is tökéletes társak lehetnek, ha bent tartják őket egyedül, kutyával vagy más AIDS-es cicával. A betegséget ugyanis csak egymás között adhatják át a macskák, emberre és más állatokra egyáltalán nem veszélyes. Ám, mivel a macskák fertőzhetik egymást, az AIDS-es mancsosokat nem engedhetik be a cicaházba, oda csak a teljesen egészséges állatok kerülhetnek, a többieket elkülönítve kell tartani a menhelyen is. Számukra jelenleg egy kis építmény szolgál lakhelyül, ám ősszel még két szoba készül el a cicaházhoz, s az egyiket a beteg macskák kapják, hogy még jobb körülményeket biztosíthassanak számukra is.

 

A Győri Állatmenhelyen nyitvatartási időben várják az örökbefogadókat:

Hétfő-Kedd: szünnap

Szerda-Péntek: 14-17:00

Szombat-Vasárnap: 9-12:00

 

A Győr+ Mancsok rovatunk legújabb gazdikeresője is egy AIDS-es cica, Folti, akinek szeretnénk minél előbb szerető családot találni.

 

Érdeklődni a Győri Állatmenhely alábbi elérhetőségein lehet:

Telefon: 06202295964

E-mail: gyormenhely@gmail.com

 

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×