Megújul a Szent Antal szobor

Megújul a Szent Antal szobor

Felújítják a Győri út – Fekete István út sarkán található Szent Antal szobrot, ezért kedden elszállították az emlékművet.

Szent Antal a szegények, betegek és gyermekek védőszentje. A szobrot adományból állíttatták az Amerikai Egyesült Államokba kitelepült magyarok, az egykori ménfőcsanaki lakosok még 1905-ben. A szoboralak festett mészkőhomok, melyet a helyi katolikus közösség ápolt, tartott karban.

 

 

A Szent Antal szobrot az önkormányzat felkérésére, Szabó Jenő önkormányzati képviselő közbenjárására az Útkezelő Szervezet újíttatja fel. A megbízott szobrászművész, Szórádi Zsigmond, kedden elszállította az alkotást. A szobor anyaga, a mészkőhomok állapota nem teszi lehetővé az újrafaragást, felújítása klasszikus értelemben nem lehetséges, ezért a megbízás alapján Szórádi Zsigmond új szobrot készít a meglévő szoboralak mintája, mérete alapján mészkő anyagból. A régi szoboralak elszállítására a pontos másolati forma elkészítése miatt van szükség.

A szoborral együtt a környezete is megújul: növényekkel, díszvilágítással teszik szebbé.

 

 

Az új szobor és talapzata júniusban érkezik vissza Győrbe. A régi, azaz eredeti szobrot is visszahozzák majd városunkba, valószínűleg kápolnában állítják újra.

 

Fotó: O. Jakócs Péter

 

 

Csatolt galéria: Elszállították a Szent Antal szobrot
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×