Megvalósult Zoo-álom

Megvalósult Zoo-álom

A Xantus János Állatkert mérföldkőhöz érkezett: megalakulása óta a legnagyobb szabású és költségvetésű fejlesztési lehetőségét kapta meg tavaly a Modern Városok Program keretében, több mint kétmilliárd forintos támogatásban részesült. A beruházás révén parkunk egy európai színvonalú, egész évben használható szabadidőközponttá fejlődik.

Új főbejárat és fogadóépület épül, valamint ház és kifutó a zsiráfoknak, orrszarvúknak és az emberszabású majmoknak. Megújul az örvös medvék és a tigrisek bemutatótere. A projekt zárásaként átadunk egy új pingvinbemutató- és elefántházat 2021-ig. Április 15-én, a fejlesztés első ütemében épült új főbejárat, orrszarvú- és zsiráfház hivatalos átadását ünnepelhetjük. Ez nemcsak az állatkerti dolgozók, de az itt élő állatok számára is hatalmas lépés és újdonság. Mi is most tanuljuk az új feladatokat, gyakoroljuk a használatukat. A napi munkák mellett az építkezésekkel járó változásokat is kezelni kell. Az állatok átköltöztetése, új helyükre szoktatása is nagy szakértelmet igénylő folyamat. Hogy ez az álom megvalósulhatott, rengeteg kutatás, tervezés és munka előzte meg. Tizenöt év álmodozás, három év előkészítés, és több mint 500 nap felújítási munka után 100 tonnás, legmagasabb pontján 8 méter magas szikla épült a főbejárathoz. A legmodernebb, környezetkímélő wi-fi-vezérelt szivattyú technológiát építettük be, amely az óriási vízesésben óránként 36 ezer liter vizet is megforgathat.

 

 

Néhány kulisszatitkot is elárulunk az indulás előtt: az új lakónkat, a keskenyszájú orrszarvúhölgyet is több napja próbáljuk kicsalogatni a külső kifutóba, de az orrszarvúk óvatos és makacs állatok, ezt ő is bizonyítja. Jegypénztáros kolléganőink már gyakorolják az új jegyváltási rendszert, hiszen hamarosan online is lehet ezentúl jegyet váltani, sőt az új főbejárat előtt jegyautomata is áll majd a látogatóink rendelkezésére.

Aki most hétvégén látogat el hozzánk, belépésével segíti az új főbejárat és jegyrendszer átadás előtti próbaüzemét. Ezért köszönjük, ha türelemmel és megértéssel fordulnak hozzánk ezen, a minden résztvevő számára különleges alkalomból. Az április 15-i hivatalos átadó ideje alatt látogatóink a régi bejáraton juthatnak be az állatkertbe.

 

Borkai Zsolt, Győr polgármestere játékot is hirdetett, jelentkezz Te is!


Szöveg és fotó: Xantus János Állatkert

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×