Messze van még a kongói járvány vége

Messze van még a kongói járvány vége

Messze van még az ebolajárvány vége a Kongói Demokratikus Köztársaságban - mondta csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, miután ellátogatott a közép-afrikai ország ebolajárvány sújtotta északkeleti térségébe.

 

Bár bizakodásra adnak okot az önkéntesek és az egészségügyi személyzet által a terepen tett erőfeszítések, messze van még a járvány vége a Kongói Demokratikus Köztársaságban - mondta egy sajtótájékoztatón Tedrosz.

A jelenlegi ebolajárvány a közép-afrikai ország Nord-Kivu és Ituri nevű tartományait sújtja, amelyek a leginkább terheltek a fegyveres konfliktustól. A betegség eddig 191 ember halálát okozta, amit 156 esetben laboratóriumi vizsgálatok is megerősítettek. Eddig 308 ebolás esetet jegyeztek fel, amiből 273-at erősítettek meg a laboratóriumi eredmények, 35 további valószínű eset van.

Tedrosz szerint továbbra is kihívást jelent azonban a helyi közösségek ellenállása és bizalmatlansága, illetve a terület nagy népsűrűsége.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

A jelenlegi az első ebolajárvány, amelyet egy konfliktus sújtotta térségben hirdettek ki, ahol mintegy száz lázadócsoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, így a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz az ebola elleni fellépésben.

Az ország északkeleti részén évek óta dúl a konfliktus a különböző fegyveres csoportok között, amelyek a helyi lakosságot nap mint nap fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a MONUSCO jelenlétének.

Fotó: Youtube

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×