Mi segíthet a borús hangulaton?

Mi segíthet a borús hangulaton?

A téli szürkeség, sokszor napokig, akár hetekig tartó fénytelen napok az ember lelkét is megülik. Van megoldás, hogy ne legyengülve, kedvtelenlül teljenek a hideg napok.

 

Bármilyen furcsán is hangzik, ilyenkor a szabadban végzett fizikai aktivitás (függetlenül az időtől) igazán jót tud tenni. Egy kiadós séta este vagy egy kis kora reggeli kocogás más mederbe tereli az ember gondolatait is, nem beszélve arról, hogy jót tesz a testnek.

 

A séta, akár futás sokat segít a lehangoltságon, emellett fizikumunknak is egy plusz löketet adhatunk. (Fotó: unideb.hu)

Persze akadnak olyan napok, amikor nincs orvosság. Mert ugyan kinek jutna eszébe szakadó esőben és szélben sétálgatni? Ilyenkor nem árt, ha némi hangulatjavításról gondoskodunk. A legegyszerűbb és legtermészetesebb módon gyógynövényekkel segíthetünk a téli lehangoltságon.

 

Borsmenta tea hangulatjavításra (Fotó: Shutterstock)

A borsmenta jellegzetes aromájú fűszernövény, ízét szinte mindenki ismeri, elég ha csak a fogkrémekre és a rágógumikra gondolunk. De régóta használják gyógyításra és az aromaterápiában is. Idegi eredetű tüneteknél, feszült állapotban, stresszoldásként érdemes naponta két alkalommal 2 dl borsmenta teát meginni. Hűsítő és nyugtató hatása van, jelentős C-vitamint, mangánt és rezet tartalmaz, emellett olyan vegyületeket, melyeknek antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes, vírusölő és görcsoldó hatásai is vannak. Emésztési zavarok esetén is ajánlott a fogyasztása.

Az orbáncfű virága és szárított változata (Fotó: Shutterstock)

Az orbáncfű a Kárpát-medence gyakori őshonos növénye. Közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották. Antidepresszáns hatását kísérletekkel is igazolták, így az sem véletlen, hogy Németországban például stresszoldóként írja fel az orvos. Alvászavarok esetén is ajánlott a belőle készített tea. Naponta ihatunk belőle 3x2dl teát, de fogyasztása fényérzékenységet okozhat, így ilyenkor hagyjuk ki például a szoláriumot.

Fotó: pecsma

hirado.hu

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×