Migrációkutató: 3,6 millió menekült él Törökországban

Migrációkutató: 3,6 millió menekült él Törökországban

Mintegy 3,6 millió menekült vagy menedékkérő él Törökországban, közülük 3,3 millióan szíriainak vallják magukat, a további mintegy 250-300 ezer ember többsége pedig Irán térségéből, Afganisztánból, Pakisztánból és Bangladesből érkezett - mondta Kövecsi-Oláh Péter, a Migrációkutató Intézet kutatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A kutatót arról is kérdezték, hogy az Európai Unió (EU) és Törökország közötti megállapodás egyik lényeges pontja szerint az EU annyi legálisan érkezett szír menekültet vesz át, ahány illegálisan érkezettet visszaküldenek Törökországba.

Kövecsi-Oláh Péter úgy fogalmazott: ennek megvalósítása "nagyon lassan és vontatottan" halad a gyakorlatban, aminek elsősorban politikai, jogi és bürokratikus okai vannak. A legfrissebb számok alapján nagyjából 1500 embert vettek át az európai országok Törökországból, de - hívta fel a figyelmet - sokkal kevesebben érkeznek a görög partokra, mint 2016 márciusáig, a megállapodás megkötéséig. Tudomása szerint Törökország 7-8 ezer embert fogadott vissza a görögöktől - tette hozzá.

MTI
Fotó: MTI - illusztráció

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×