Migránsok halála - Előzetes letartóztatásban maradnak a vádlottak

Migránsok halála - Előzetes letartóztatásban maradnak a vádlottak

Előzetes letartóztatásban maradnak az elsőfokú bíróság ítéletének kihirdetéséig a parndorfi ügyként elhíresült eset vádlottjai.

A közlemény szerint azért indokolt a letartóztatás fenntartása, mert elképzelhető, hogy a várhatóan magas büntetési tétel miatt a külföldi állampolgárságú vádlottak a szabadon engedésük esetén megszöknének vagy elrejtőznének a hatóság elől. A bíróság szerint mivel a vádlottaknak nincs magyarországi munkahelyük és rendszeres jövedelmük, a bűnismétlés veszélye is fennáll.Az első-, a másod- és az ötödrendű vádlott esetében az is előfordulhat, hogy megpróbálnák az egyelőre ismeretlen helyen tartózkodó hetedrendű vádlottat befolyásolni. A nyolcad- és a kilencedrendű vádlott korábbi szökése külön letartóztatási okot jelentett.

Két éve, 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. Dörömbölésüket és kiabálásukat a kamiont vezető férfi ugyan észlelte, de a bűnszervezet vezetőjétől telefonon kapott utasítás miatt nem nyitotta ki a raktér ajtaját, hogy minél hamarabb eljusson Nyugat-Európába. Később a vádlottak a "halálkamiont" Parndorf közelében hagyták, majd visszatértek Magyarországra.A bűnszervezet tagjai már másnap hajnalban ismét 67 migránst zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba Mórahalom közelében, őket az ausztriai Gálosig (Gols) vitték. A bezárt emberek ebben ez esetben azonban ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki sem halt meg. A kiemelt jelentőségű bűnügy valamennyi vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. A "halálkamionos" szállításban részt vevő négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell.

A gálosi szállításban közreműködő férfit és egy másik bolgár embercsempészt 67 rendbeli, életveszélyt okozó testi sértés bűntettével is vádolják.Az ügyész négy vádlottra életfogytig tartó fegyház, a többi embercsempészre határozott idejű fegyházbüntetés és kiutasítás kiszabását indítványozta.

 

MTI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×