Melyek a legveszélyesebb járgányok a magyar utakon?

Melyek a legveszélyesebb járgányok a magyar utakon?

Ugyan az Opelek baleseteztek tavaly a legtöbbet hazánkban, arányaiban a Mercedesekkel történt a legtöbb regisztrált eset Magyarországon. A 10 ezer kocsira jutó halálos balesetek száma a Citroen esetében a legkevesebb, a legnagyobb arányban pedig a Seatokkal történt tragédia - derült ki a Pénzcentrum összefoglalójából.

A Pénzcentrum portál foglalta össze a KSH adataira hivatkozva, hogy 2018-ban hogyan alakult azon balesetek száma, amit autó okozott. Kiderült: tavaly „összesen 318-an hunytak el olyan közlekedési balesetben Magyarországon, amelyet autó okozott, súlyosan 2750 ember sérült meg, könnyebb sérüléseket pedig összesen 7716-an szenvedtek, összesen tehát 10784 balesetet okoztak személygépkocsik tavaly hazánkban”.

A KSH statisztikájában szerepel, hogy összességében az Opel vezeti a listát 1398 balesettel, amelyből 59 volt halálos, második a Suzuki 1236 esettel, amiből 35 végződött tragédiával. Volkswagenekkel 1027-szer baleseteztek, 41 halálos volt. Sereghajó a KIA 110 balesettel, amiből 4 volt halálos.

 

Könnyű, súlyos, halálos esetek

A legtöbb halálos balesetben Opelek vettek részt (59), utána a Volkswagen (41) és a Suzuki (35) áll. A súlyos eseteknél is ez a három márka a legrosszabb (1. Opel, 2. Suzuki, 3. VW). A könnyű baleseteknél Opel, Suzuki, VW a sorrend. Legkevesebben a Volvo eseteiben haltak meg.

 

Haláljárgányok

A Pénzcentrum megnézte azt is, hogy arányaiban melyik típussal történt a legtöbb baleset. Ha 10 ezer autóra vetítve nézzük, akkor kiderül, hogy messze a Mercedes vezet, utána a BMW jön, majd a Peugeot. Legkevesebb eset a Toyotákkal történt.

Halálos balesetek arányában a Seat vezet, második a Mercedes, a harmadik pedig a BMW, a legkevesebb tragédia a Citroenekre jutott.

A súlyos sérülésekkel végződő esetekben a Mercedes vezet, második, jócskán lemaradva az Audi, harmadik helyen pedig a BMW áll. Jól teljesített viszont a Volvo, a Toyota és a Skoda is. A Mercedes vezeti a sort a könnyebb sérülésekkel végződő balesetekben is, második a BMW, harmadik a Peugeot. A lista másik végén pedig a Mazda áll.

 

Forrás: Pénzcentrum

Fotó: Pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×