Milyen gyógyszert vigyünk magunkkal nyaraláskor?

Milyen gyógyszert vigyünk magunkkal nyaraláskor?

Nyaralásra ajánlatos fájdalom- és lázcsillapítót, görcsoldót, valamint allergia elleni gyógyszereket vinnünk magunkkal. A naptej alkalmazása is fontos bőrünk védelme érdekében – tanácsolja dr. Zselló Ferenc háziorvos.

Milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal, ha nyaralni indulunk?

 

Természetesen függ attól, hogy hová utazunk el. Mindenképpen ajánlatos azonban vinnünk egyszerű fájdalom- és lázcsillapítót, görcsoldót, székletfogót, hányáscsillapítót, allergiaellenes gyógyszert, valamint le- égést megelőző krém vagy naptej használata is szükséges. Ne feledkezzünk meg a székletfertőtlenítő szerekről sem. Amennyiben egzotikus tájakra utazunk, ajánlatos az ÁNTSZ szakértőinek véleményét kérnünk az adott országokban ajánlott oltásokról.

 

Érdemes-e rutinvizsgálatot – s amennyiben igen, milyent – kérni a háziorvosunktól, ha hosszabb időre utazunk el?

 

Ha csak nem hosszú hónapokig vagyunk távol, úgy feleslegesnek tartom megelőző rutinvizsgálat elvégeztetését. Ha sokáig nem térünk haza a nyaralásból, akkor esetleg egy vérvétel s a fogászati vizsgálat biztonságosabbá, ezáltal nyugodtabbá teheti a szabadságunkat.

 

Ha valaki nyaralás közben, számára idegen településen lesz beteg, hova fordulhat segítségért?

 

Országon belül a helyi háziorvoshoz, külföldön pedig a helyi hatóságoktól kell érdeklődni, illetve interneten lehet utánanézni, milyen intézményt kereshetünk fel.

 

Kovács Veronika

Képünk illusztráció!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×