Minősítik népi értékeinket

Minősítik népi értékeinket

Napjainkban is fontos megkülönböztetni az értékest az értéktelentől. Ezért is lényeges, hogy a népművészeti alkotók munkáit szakmai zsűri minősítse. Kedden 25 kisalföldi alkotó több mint száz munkáját értékelte egy öttagú szakmai zsűri a megyei kamara székházában.

A népi iparművészeti zsűrizésre szövő, csipkekészítő, fafaragó, kékfestő, gyöngyfűző, hímző és népviseleti babakészítő hozta el munkáit. Paray Julia Gyöngyi Népi Iparművész, Aranykoszorús babakészítő mester két babával érkezett. Az egyik az 1800-as évekből egy érsekcsanádi viseletet bemutató baba: menyecske tekergőzőben, a másik egy öltöztethető játékbaba szanyi népviseletben, amit egri népviseletbe lehet átöltöztetni.

Paray Julia Gyöngyi népviseletbe öltöztetett babáival

„Fontos számomra, hogy hitelesen és szép kidolgozással mutassam be a régi népviseleteket a babáimon. A mostani kettő is több mint fél évig készült, a kutató munkát követte az anyagbeszerzés, majd az aprólékos kivitelezés." Paray Julia Gyöngyi két éve szerezte meg a Népi Iparművész címet, amelyhez 30 babát kellett zsűriztetnie, majd öt éven belül újabb ötöt kell minősíttetnie, hogy megtarthassa a címet – ezért vesz részt az eseményen.

 

Fafaragók, munkáikkal

 

Schreiner Károly fafaragó, Népi Iparművész Écsről hozta munkáit, diófából készült tolltartókat, tükrös ládikát és dobozkákat, rábaközi motívumokkal díszítve.

Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt kékfestők, Népi Iparművészek a hagyományos abroszokon és pálinkásüveg-takarón túl a lányaik által, modern szabásmintával tervezett, de régi motívumokkal díszített ruháit zsűriztetik.

 

Tóth Ildikó kékfeső egy "modern" darabbal

 

A népi iparművészeti zsűrizést évente, májusban rendezik meg, mintegy 100-120 tárgy érkezik, amelyek közül jellemzően 70-80 százalékukat fogadják el, közülük 20-30 százalék kap kiemelt minősítést. A Hagyományok Házából érkező öttagú szakmai zsűri néprajzi és technikai kivitelezés szempontjából értékeli az alkotásokat.

 

 

Dr. Lakatos István, a kamara  kézműipari tagozatának elnöke elmondta: nagyon fontos, hogy őrizzük meg a gyökereinket, a hagyományainkat ápoljuk és tiszteljük. Ez a szakmai szakosztály pedig ezt teszi. A népi iparművészeti zsűrizésen elismert tárgyaknak értéke van, hasonlóan, mint a mestervizsgára készült mesterremekeknek.

A zsűrizés jóvoltából a vásárlók megállapíthatják a tárgyi hitelességet és a minőséget. A Népi Iparművész cím és a hozzá tartozó védjegy pedig biztosíték arra, hogy értéket vásárolunk.

 

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×