Mióta van csokiból a húsvéti tojás?

Mióta van csokiból a húsvéti tojás?

A tojást hozó nyuszi már a XVI. század óta létezik. Már ekkor ajándékokkal és tojásokkal lepték meg szeretteiket az emberek. De csokitojást először csak a XIX. században adhattak egymásnak az emberek.

 

Az első csokoládéból készült tojások a XIX. század elején bukkantak fel Németország és Franciaország területén és a század végére gyakorlatilag egész Európában népszerűségnek örvendett már. Az első igazi, klasszikus, üreges és ízletes csokitojás pedig a Cadbury műhelyben készült 1875-ben.

A különböző csokifigurák gyártása hazánkban is az 1900-as évek elején kezdődött meg. Az első példányok tömény, tojásformába öntött példányok voltak, üregeseket nagyon kevesen tudtak készíteni. Az emberek eleinte idegenkedve fogadták az akkor még különös szokásnak tűnő csokoládétojásokat.

A két világháború között azonban fellendült a fogyasztásuk, ami nagyban a csomagolásnak volt köszönhető. A neves művészek és grafikusok által tervezett, csodálatosan kidolgozott csomagolópapírokat akkoriban a szaksajtó a világ legjobbjainak ítélte, mely komolyan hozzájárult a csokoládé terjedéséhez.

A csokitélapó nemzetközi karrierje is a XIX. században, 1880-ban kezdődött, amikor a Suchard család egy 300 darabból álló sorozatot készített kifejezetten gyűjtők számára. Ezek az édességek szintén tömör csokiból készültek még. A sikeren felbuzdulva aztán a gyárak hamarosan ráálltak a tömeggyártásra.

Fotó: Shutterstock

Magyarországon 50 évvel később egy egészen más technikával indult a termelés: Stühmer Frigyes, a legnagyobb hazai csokoládégyár alapítója 1934-ben egy egyedülálló technikával kezdett bele a csokoládéfigurák gyártásába. A legkülönfélébb alakokat készítették el így, például matyó legényt és leányt, húsvéti nyulat, de persze nem maradhatott ki a Mikulás sem. Később megépült a Diósgyőri Édesipari Gyár, ahol Magyarországon először kezdődött el a csokoládéfigurák gépesített nagyüzemi gyártása.

Fotó: Shutterstock

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×