Mire jó a kóla?

Mire jó a kóla?

A közvéleményt is sokszor megosztó szénsavas ital egy sor hétköznapi probléma megoldásában is a hasznunkra válhat. Érdemes tartani belőle mindig egy keveset a spájzban.

 

A kólát olyan váratlan problémák orvoslására is alkalmazhatjuk, mint egy hajba ragadt rágógumi eltávolítása. Elég egy kevés kólát önteni a hajra, várni pár percet, és ezt követően a ragadós massza könnyedén eltávolítható még a göndör tincsek közül is.

De a kóla segítőnk lehet egy nagyobb takarítás során is, főként a fürdőszobában. A vízkövet és más szennyeződéseket is könnyedén el tudjuk vele távolítani. A hatékonyságáért az ortofoszforsav felel. Elegendő a koszos felületre önteni pár deciliternyit a folyadékból, majd ott hagyni pár órát, végül feltörölni. A sav időközben elvégzi a dolgát, és a csempelapok között megbújó makacs foltokat is eltávolítja. De koffein- és savtartalmának köszönhetően a zsíros edények falát is letakarítja, és egy kólás melegítés után a vízmelegítőkhöz makacsul ragaszkodó vízkő is megadja magát.

A kóla a fürdőszobában is hasznos társunk lehet (Fotó: LittleThings)

A már említett ortofoszforsav fényesíti a szálak hámfelületét és enyhe hullámokat kölcsönöz a hajnak. Alacsony pH-szintje normalizálja a haj savas-lúgos egyensúlyát, ami fontos lehet a száraz, törékeny hajúaknak. Nem kell nagy ördöngösségre sem gondolni, elegendő átöblíteni a hajunkat a szénsavas itallal, majd öt-tíz perc elteltével samponnal átmosni. Ha festés után túl sötétnek találjuk a kapott színt, érdemes a hajunkat átmosni kólával. Az eredmény pár árnyalattal is világosabb lehet. Segítségünkre lehet még ilyen esetekben a citromsav és az esszenciális citrusolaj is.

Csökkenti a fájdalmat, és elpusztítja a kártevőket

Indiában a mezőgazdászok már egy ideje Coca-Colával permetezik növényeiket, hogy azokat ne támadják meg a bogarak. Ha tetveket vagy egyéb hernyókat fedezünk fel a növényeinken, érdemes nekünk is kipróbálni. Egy pumpás flakonba adagoljunk egy minimális mennyiséget az üdítőből, és fújjuk rá virágainkra. Pár napon belül búcsút inthetünk a hívatlan vendégeknek.

A cukor vonzza a vöröshangyákat, a kártevők legnagyobb ellenségeit. Így lényegében még a természet körforgásába is alig szólunk bele. A csigáktól is megszabadít a kóla. Kis csészékben érdemes az italból kihelyeznünk belőle, és rövid időn belül a csigáknak nyomuk sem lesz.

Bogárcsípések esetén érdemes kólába áztatott pamutkendőt tenni a viszkető felületre, a kellemetlen érzés szinte rögtön elmúlik. Mindez koffeintartalmának köszönhető, amely érzéstelenítő hatású. Mediterrán és trópusi vidékeken pedig medúzacsípések ellen is használják.

A kóla mint ital

Aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, annak nem árthat egy-egy szénsavas, cukros üdítő, még akkor sem, ha koffeint is tartalmaz, mint a kólák általában. De rendszeres fogyasztása nem javasolt, mivel hosszú távon, nagy mennyiségben fogyasztva több súlyos betegség kialakulásával is összefüggésbe hozható.

MTI Fotó: Marjai János

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×