Mire jó a szaunázás?

Mire jó a szaunázás?

A Például a vírusok ellen is hatásos, azok ugyanis - velünk ellentétben - nem bírják a meleget. A bőrnek, a szívnek és ereinknek pedig kifejezetten hasznos, ha így tornáztatjuk meg őket.

 

Főként télen jóleső egy kis forróságot árasztó katlanban csendben, csukott szemmel egyszerűen csak lenni. Eközben rengeteg hasznos dolog történik szervezetünkben.

Az erek számára remek tréning a meleg és a hideg váltakozása. Ezért is nagyon fontos dolog , hogy a szaunából kilépve először zuhanyozzunk hideg vízzel, majd ahol erre lehetőség van, egy merülőmedencében hüljünk néhány percig.

Szaunázás közben a szív egyre keményebben dolgozik, hogy megfeleljen a megnövekedett szükségleteknek, azaz egyre gyorsabban hajt. A cserébe kapott felgyorsult keringés pedig arra kényszeríti a verejtékmirigyeket, hogy felgyülemlett salakanyagoktól megszabaduljon, így a méregtelenítés is beindul.

Jót tesz még a bőrnek is, amelynek anyagcseréje két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen ledörzselhetők egy fürdőkesztyűvel.

Az immunrendszerünket is erősíti: a náthás,hurutus időszakban pedig gyógyhely is lehet a szauna, a forróságot ugyanis nem bírják a kórokozók.

Ha ez nem lenne elég, csak gondoljunk arra, hogy milyen jól is esne testnek és lékenek a nap végén egy stresszlevezető szaunázás.

Fotónk illusztráció: Vulkán Fürdő

hirado.hu

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×