Misztikus, teliholdas éjszakánk lesz

Misztikus, teliholdas éjszakánk lesz

Az ősz első teliholdját 5-én figyelhetjük meg, kedvező helyzetben, ugyanis napnyugta után néhány perccel kel fel a Hold.

Október 5-én, csütörtökön este(20:41-kor a Kos Hold és a Mérleg Nap egymással pont szembe kerülnek. Ezt nevezzük teliholdnak. Ilyenkor a Nap „telibe” világítja a Holdat a Földről nézve.

A fényes Vénusz és a még mindig halványan látszó Mars október első napjaiban látványosan közeledik egymás felé a hajnali égen - legközelebb, alig egyharmad fokra, 6-án lesznek. A látszólagos távolságuk ekkor kisebb a telihold átmérőjénél, alapvetően egy ilyen közelségű együttállás nagyon látványos volna, ha a Mars fényesebb lenne. A ragyogó Vénusz mellett azonban eltörpül a vörös bolygó fénye, és igazán csak, kisebb távcsőben mutat majd szép látványt a páros.

Mivel egyre később világosodik, már nem kell annyira korán kelni annak, aki szeretné megfigyelni: másfél órával napkelte előtt, fél 6 körül 6-7 fok magasan állnak a keleti horizont felett, de még 6-kor is megfelelő lesz a pirkadati égi háttér a megfigyelésükhöz. (Mivel ezen az éjszakán van telihold is, nagy sötétségre a korábbi időpontban se számíthatunk).

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×