Mit tehetnék értük? Gurítson pár százast a kisbuszba! - FOTÓK!

Mit tehetnék értük? Gurítson pár százast a kisbuszba! - FOTÓK!

Saját vesszőültetvényt hoztak létre, szőnyeget szőnek és ír mintára majorságot alapítottak a Mit Tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány által működtetett mindszentpusztai autista-lakóotthonban az elmúlt években. Ám még így is minden év a túlélésről szól. Jelenleg a nagykorúvá lett kisbusz lecserélése a legégetőbb probléma, amit rövid időn belül meg kell oldani.

Sajnos divatszóvá vált az autizmus, de még mindig kevesen tudják, pontosan mit is takar ez a spektrumzavar. Képzeljük el egy skála végtelen árnyalatát, aminek csak az elejét ismerjük. Mindegyik autista más és más, az Autista Segítő Központ meghatározása szerint „az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak. Egy megfogalmazás szerint az autizmussal született emberek operációs rendszere eltér a szokásostól: ők másként érzékelik a világot, mint a többség. A hétköznapi élet számukra tele van elviselhetetlen körülményekkel, ezért is kulcsfontosságú sokuknál, hogy speciális lakóotthonban élhessenek.

 

 

Biztonságos és kiszámítható környezet – a két talán legfontosabb tényező, amit a Győrtől 20 kilométerre fekvő Mindszentpusztán biztosítanak az ott élő fiatalok számára. Az otthon 2002 és 2006 között épült fel pénz- és építőanyag adományokból, önkéntes kezekkel, majd a következő évben megnyílt az ország első nonprofit ápoló, gondozó célú, felnőtt autistákra specializálódott lakóotthona. „Kezdetben öten laktak itt – emlékszik vissza dr. Zakárné Erika intézményvezető. – Győrből és környékéről érkeztek hozzánk. A létszám fokozatosan növekedett, az elsők közül hárman élnek velünk.” A tizenegy főt befogadni képes otthonban nyolcan találtak menedékre – egy jól összeszokott társaság már a harminc éven felüli fiatalokból álló kis csapat. Úgy működnek, mint egy nagy család: elfogadják egymást, s mindenki tudja, mire érzékeny a másik. Többségében Asperger-szindrómás autisták élnek a kis otthonban, vagyis jobb képességűek, de van, aki egyáltalán nem beszél, vagy halmozottan fogyatékos autista, de ők is szépen beilleszkedtek a kedves társaságba. Ottjártunkkor kártyázott és társasjátékozott a csapat, s készséggel vették a kabátot és a sapkát, hogy megmutassák a régi kisbuszt, amivel kirándulni és orvoshoz jártak. De nem fért ám be ebbe a régi jószágba mindenki, ez csak hatszemélyes, és ugye valakinek vezetnie is kellett az autót, ami számos okból legutóbb már nem ment át a műszaki vizsgán.

 

 

Az otthonban természetesen egyéni és csoportos fejlesztést is végeznek, és 2015-ben pályázati forrásból megnyitották a faluban a Kézművesek Házát, ahol jelenleg 11 megváltozott munkaképességű dolgozik, közülük hárman a lakóotthonból, a többi munkavállaló Győrből és környékéről érkezik. A 11 főből hatan autisták, a szőnyegeket kizárólag ők szövik, a többiek pedig fonottárut készítenek. Szemrevaló dolgok születnek a szorgos kezek alatt, az egyik autista például számolás és rajzolás nélkül, fejben tervezi a textíliákat, de mások álmait is szívesen szőnyeggé szövi. Tavaly pedig saját vesszőültetvényt telepítettek, hogy aztán teljes egészében meg tudják maguknak termelni az alapanyagot. „Mindent magunk, kézzel végzünk el, s készítünk. A termékekkel aztán járunk vásárokba, jótékonysági eseményekre, és sokan el is látogatnak hozzánk vásárolni” – meséli dr. Zakárné Erika, és elmondja, a bevételi lehetőségén túl még fontosabb, hogy a fiatalok érzik, ők is ügyesek, s megmutatják, ők is hasznos tagjai a társadalomnak. Az otthonban pedig mindenki besegít valamiben, néhány éve, ír és dán mintára létrehoztak a ház mögött egy majorságot, az állat- és növénytermesztés a mindennapok része lett. Kialakult az is, ki miben a legügyesebb: például leszedik a zöldségeket, gazolnak, összegyűjtik a tojásokat, és persze gondozzák az állatokat, akiknek közelsége terápiás hatással is bír. Nyuszik, tyúkok és sertések élnek a majorban, és persze cicák jönnek-mennek, ahogy az a kertekben szokás.

 

 

Az otthonban öt szakember dolgozik, illetve több alkalmi munkavállaló, hiszen a fiatalok állandó felügyeletet, irányítást igényelnek, vannak, akik egyáltalán nem mennek haza, mások pedig hetente vagy kéthetente. Szakápolót sajnos jó ideje nem találnak, hiába hirdetik az állást. „Máshol is alig vannak, miért pont erre a nehéz területre jönnének?” – teszi fel a költői kérdést az intézményvezető, aki a kezdetek óta menedzseli a sok örömmel és nehézséggel kikövezett hétköznapokat. „Ha visszagondolok az elmúlt 12 évre, nem is tudom, hogyan tudtunk fennmaradni. Minden év egy csoda. Szerencsére vannak jóakaróink, de a kezdeti adományozási kedv nagyon lecsökkent. Ez többek között arra is visszavezethető, hogy nagyon sok a civil szervezet, és természetes, hogy mindenkinek más a kedves” – mutat rá dr. Zakárné Erika, aki a nehézségek mellett is arra törekszik munkatársaival, hogy a fiatalok érezzék, rájuk mindig számíthatnak. És hogy ők kikre számíthatnak? Elsősorban egymásra, és nagyon reméljük, most olvasóinkra is!

 

 

 

Nagykorú autóját szeretné egy fiatalabbra és modernebbre cserélni a mindszentpusztai Mit Tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány. Egy tábla csokoládé árával már ön is segíthet! A kisbuszt már kinéztük, a mindössze nyolcéves, kilencszemélyes Ford Transittal az otthon lakóit kirándulni és orvosi vizsgálatokra szállíthatná az otthon munkatársa – együtt az egész kiscsapatot! A jármű 3 millió forintba kerül, melyből az alapítvány 1 millió forintot már félretett, a többit olvasóink, rádióhallgatónk és tévénézőink segítségével szeretnénk összegyűjteni.

A gyorplusz.hu oldalon a menüpontok között keresse a CsokiBusz feliratot, ahol egyszerűen, gyorsan és biztonságosan tud segíteni az alapítványnak. Gurítson pár százast a kisbuszba, hiszünk benne, hogy a sok kicsi valóban sokra megy!

 

 


Szerző: Zoljánszky Alexandra
Fotó: Marcali Gábor, O. Jakócs Péter

 

Csatolt galéria: Guríts pár százast a kisbuszba!
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×