Mobbing, avagy pszichoterror a munkahelyen

Mobbing, avagy pszichoterror a munkahelyen

A munkahelyi zaklatás és pszichoterror létező jelenség, a megelőzés mellett a felismerés is komoly feladat.

Már fiatal korunk óta arra törekszünk, hogy megtaláljuk a hozzánk leginkább passzoló foglalkozást. Ha összejön, természetesen mindenki élvezni szeretné, learatni a gyümölcsét, és kihozni magából a maximumot. Megesik azonban – sajnos egyre gyakrabban –, hogy a munkahelyi légkör, és az ott tapasztalt támadások miatt az addig motivált és céltudatos alkalmazottból hamar kiégett, depressziós személyiség válik.

Adódhat a kérdés azonban, hogy kié. Kajdi Zsuzsanna mentálhigiénés szakember szerint nagy felelőssége van ez ügyben a cégvezetőknek, hiszen az ő érdekük és egyben kötelességük is, hogy kiegyensúlyozott légkört teremtsenek munkavállalóik számára. Sokszor azonban az első látásra-hallásra jópofának tűnő zrikálás bizony visszafordíthatatlan károkat tud okozni bennünk.

A mobbing fogalma nem ismeretlen ma már a szakemberek körében, nagyon gyakran tapasztalható, hogy a dolgozók depressziója, demotiváltsága innen eredeztethető.

Mint minden esetben, a mobbingnál is a legjobb a megelőzés. Ezt a cégvezetőktől várhatjuk leginkább, hiszen megfelelő felkészítéssel, és vállalati kultúrával ez kiküszöbölhető, vagy ha meg is jelenik, rögtön kezelhető. Ha azonban ez a mi munkahelyünkön még nem elérhető, akkor muszáj a saját kezünkbe venni a dolgot – mondta el a Győr+ Estében a szakember.

Jó hír, hogy van megoldás. Néha az segít, ha az ember otthagyja a bántalmazó közeget, és továbbáll. Figyelni kell azonban arra, hogy a mások által rólunk formált képet, sértegetéseket ne higgyük el, ne vigyük magunkkal, mert akkor ennek az ördögi körnek sosem lesz vége. Ha valaki észreveszi, hogy mobbing áldozata, inkább törekedjen távolságtartásra, és ne hagyja magát bevonni a konfliktusba.

 

 

Fotó: Shutterstock.com

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×